> Protobothrops mangshanensis - Mangshan Pitviper | Familia Viperidae | Serpi

Teraristica Romania

Protobothrops mangshanensis - Mangshan Pitviper
Familia Viperidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                        

protobothrops-mangshanensis-2

Fotografiile au fost preluate cu acordul autorului, Mark Pellicer, Florida, S.U.A.

                   

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes, Familia Viperidae, Subfamilia Crotalinae, Genul Protobothrops

  

Sinonime

Trimeresurus mangshanensis ZHAO 1990

Ermia mangshanensis  ZHANG 1993

Ermia mangshanensis  ZHANG 1998

Trimeresurus mangshanensis  MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999

Ermia mangshanensis  GUMPRECHT et al. 2002

Zhaoermia mangshanensis  GUMPRECHT & TILLACK 2004 (nom. nov.)

Zhaoermia mangshanensis  GUMPRECHT et al. 2004

Protobothrops mangshanensis  ORLOV et al. 2009 

  

Subspecii

În prezent nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

 

Nume comun

Mangshan Pitviper, Mang Mountain Pitviper.

 

Statut de conservare

Este menţionată pe Lista Roşie - IUCN ca fiind Endangered (EN) dar nu apare pe anexele CITES. Se estimează că mai există aproximativ 300-500 de specimene în sălbăticie.

 

Areal de distribuţie

Este o specie endemică din provincia Hunan din China. Se mai găsesc populaţii izolate în zonele învecinate însă întreaga suprafaţă de răspândire este mai mică de 300 km².

 

Habitat

Se întâlnesc în pădurile de foioase şi conifere, cu vegetaţie abundentă, de la 800 la 1300 m altitudine.

  

Descriere specie

Specia a fost descrisă de Zhao în anul 1990 fiind inclusă de-a lungul timpului în genul Trimeresurus, Ermia, Zhaoermia iar în prezent face parte din genul Protobothrops. Aceşti şerpi sunt activi mai mult pe timpul nopţii iar puii sunt preponderent arboricoli, principalul motiv fiind acela de a se feri de prădători. Pe măsură ce cresc renunţă tot mai mult la comportamentul arboricol iar adulţii devin complet tereştri fiind întâlniţi numai ocazional în vegetaţie, în căutarea hranei. Exemplarele adulte ating în medie 1,8 m iar lungimea maximă înregistrată a unui exemplar adult este de 203 cm. Au un corp relativ robust, adulţii ating în medie o greutate de 4 - 5 kg. Se consideră că Protobothrops mangshanensis este singura specie din familia Viperidae capabilă să "scuipe" venin. Autorul fotografiilor din acest articol, Mark Pellicer din S.U.A., consideră că acesta este un mit deoarece nici una din viperele lui nu a încercat vreodată să "scuipe" venin deşi are un număr destul de mare de exemplare din această specie. Atunci când se simt ameninţate preferă să se retragă şi au de obicei un comportament timid. Se deplasează printr-o locomoţie rectilinie şi pot atinge o viteză considerabilă. Coloritul include diferite nuanţe de maro şi verde iar camuflajul acestei specii este unul dintre cele mai eficiente, modelul de pe corp imită în mare parte frunzişul, fiind practic de neobservat în vegetaţie. Masculii sunt mai intens coloraţi decât femelele. Coada reprezintă aproximativ 10 % din lungimea totală a şarpelui şi este în totalitate albă sau crem iar în apropierea prăzii acesta mişcă din coadă pentru a o atrage în capcană. Capul are forma triunghiulară specifică familiei Viperidae iar colţii au aproximativ 2 cm lungime. Speranţa de viaţă în captivitate depăşeşte 20 de ani în cazul în care îi sunt oferite condiţiile optime.

   

protobothrops-mangshanensis-1

  

Hrănire

În natură puii vânează în principal pui de păsări, amfibieni şi reptile iar adulţii mamifere mici, în general rozătoare. Atacă în ambuscadă folosindu-se de camuflajul foarte eficient. În captivitate se hrănesc de obicei cu şoareci şi şobolani. Puii trebuie hrăniţi la 7 - 8 zile iar adulţii o dată la doua săptămâni.

  

Reproducere

Femelele sunt mai lungi şi mai robuste decât masculii iar masculii au cozile mai lungi decât femelele şi sunt mai intens coloraţi. Pentru o sexare precisă este nevoie de o sondare facută de către un specialist. În natură hibernează la temperaturi ce scad aproape de 0 °C. Sezonul de împerechere începe în primăvară, atunci când ies din hibernare. Femelele emană feromoni cu ajutorul cărora sunt detectate de către masculi şi au loc lupte nupţiale între ei pentru dreptul de împerechere. Protobothrops mangshanensis este o specie ovipară, femele depun în medie 10 - 14 ouă însă femelele mari pot depune până la 27 de ouă. Depunerile au loc în lunile iunie - iulie iar ouăle sunt depuse de obicei în frunziş. Perioada de incubare este cuprinsă între 55 - 60 de zile la o temperatură de 27-28 °C. La eclozare puii au aproximativ 40 g şi o lungime de 35 - 45 cm. Năpârlesc şi încep să mănânce după aproximativ două săptămâni de la eclozare. Sunt raportate cazuri în care femelele păzesc cuiburile de ouă şi devin foarte agresive în prezenţa prădătorilor. Pentru stimularea reproducerii în captivitate va trebui să simulaţi condiţiile meteo din natură prin scăderea treptată a temperaturii. Înainte de a începe tot acest proces trebuie să vă asiguraţi că animalul a digerat în totalitate hrana din stomac, de aceea cel mai sigur este ca şarpele să nu fie hrănit cu minim 3 - 4 săptămâni înainte. Scăderea temperaturii trebuie facută treptat, la fel şi intervalul de iluminare va scădea la 8 ore pe zi. Când ajungeţi la parametrii doriţi șerpii trebuie menţinuţi în medie 2 - 3 luni în hibernare după care valorile trebuie să revină treptat la normal. În perioada de hibernare masculul e mai bine să fie separat de femelă în cazul în care îi ţineţi împreună şi reintrodus după ce valorile revin la normal.

  

Terariu-amenajare şi necesităţi

Un terariu de L 150 cm x l 70 cm x h 50 cm este minimul necesar pentru a găzdui o pereche adultă. Simularea ciclului zi - noapte se poate face cu ajutorul unui bec tip spot aprins un interval de 10 - 12 ore pe zi vara şi 8 - 10 ore pe zi iarna. Iluminarea UV nu este obligatorie însă puteţi folosi o lampă UV 2.0 mai ales în cazul în care aveţi animale bolnave, pui sau în perioada de reproducere.  Temperatura optimă în timpul zilei poate să varieze între 25-28 °C iar noaptea poate să scadă până la 20 - 22 °C. Iarna temperaturile pot să scadă cu câteva grade Celsius. Au nevoie de un nivel al umidităţii relative a aerului ridicat ce ar trebui să depăşească mereu 70 %, mici scăderi ale nivelului umidităţii fiind acceptate pentru perioade scurte de timp. Pentru a evita stresul animalului terariul trebuie să fie prevăzut cu cel puţin două ascunzători, una în zona caldă şi alta în zona rece, pentru ca şarpele să poată sta ascuns în funcţie de temperatura dorită. Dacă tineţi mai multe exemplare împreună atunci ar trebui să aveţi ascunzători pentru fiecare exemplar în parte. Substratul recomandat este cel de cocos pentru că menţine cel mai bine umiditatea însă puteţi folosi şi ziare, prosoape de hârtie fără arome şi alte tipuri de substrat ce nu-i sunt dăunatoare animalului. Vasul cu apă trebuie să fie de ajuns de mare încât să-i permită şarpelui să se scufunde în totalitate iar apa trebuie verificată şi schimbată regulat. Terariul trebuie securizat cu sisteme de închidere sigure şi nu cu improvizaţii, deoarece şerpii în general reuşesc să evadeze destul de uşor dacă au ocazia. Manipularea se va face cu instrumente specifice, cum ar fi cârligul herpetologic, cleştele herpetologic, pensa sau forceps pentru hrănire, mănuşi din kevlar sau măcar de sudură. Manipularea trebuie facută doar în cazuri de urgenţă.

  

Venin

Veninul acestei specii a fost destul de puţin studiat până în momentul de faţă. Efectele generale ale muşcăturii includ dureri, edem local, coagularea şi hipofibrinogenemia sângelui. În fiecare an sute de oameni sunt muşcaţi de Protobothrops flavoviridis pe insulele Ryukyu din Japonia. În jur de 25 % din muşcături provoacă necroze grave şi mor în medie 8 oameni pe an. În Taiwan, Protobothrops mucrosquamatus este implicat în aproximativ jumătate din muşcăturile de şerpi veninoşi, înregistrându-se de asemenea decese. Pe Internet este raportat cazul unui crescător de şerpi veninoşi în vârstă de 38 de ani care a suferit o muşcătură în zona braţului, muşcătură care a provocat edem local. Nu au apărut alte simptome. În ziua a cincea după muşcătură s-a dezvoltat un hematom pe celălalt braţ care s-a tratat în totalitate în 14 zile. Testele făcute în laborator au arătat ca principale efecte coagulopatia şi hipofibrinogenemia într-un stadiu sever. Împotriva muşcăturii a fost administrat "Green Pit Viper Antivenin" deoarece nu există antivenin special pentru această specie.

              

protobothrops-mangshanensis-3                                            

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Protobothrops mangshanensis - Mangshan Pitviper | Familia Viperidae | Serpi