> Hrănire șerpi | Serpi

Teraristica Romania

Hrănire șerpi

   Pradatori eficienti pe timp de noapte, serpii se hranesc in mod uzual cu mamifere mici, soparle, broaste sau chiar alti serpi. Exista chiar si cateva specii diurne, insectivore (ex. Opheodrys). In captivitate majoritatea serpilor sunt hraniti cu rozatoare, chiar si cei a caror hrana nativa o constituie alte reptile sunt adaptati sa manance rozatoare. Pentru speciile insectivore se gaseste hrana, aceleasi insecte care se dau de mancare la soparlele insectivore sau la tarantule. Astfel, hranirea puilor de serpi mici (cornsnake, kingsnake, milksnake etc.) se incepe cu pui nou nascuti de soarece (pinky), continuand cu soricei in varsta de 7-10 zile (fuzzy) sau pinky de sobolani, urmand soarecii deja intarcati (furries), fuzzy de sobolan, dupa care se poate trece la soareci adulti sau la pui de sobolani de 30-40 de grame. Serpii de talie mare (boa, pitoni) se pot hrani cu pinky de sobolan sau fuzzy de soarece de la bun inceput. Pentru speciile care se hranesc in mod natural cu broaste, soparle sau serpi (cobre, vipere exotice etc.), in strainatate se practica cresterea unor specii de gecko obisnuiti, asa numitul "house gecko", sau broaste. In mod constant puii nascuti in captivitate ai acestor serpi se hranesc fortat cu pui de soarece pana invata sa accepte soarecii ca hrana, astfel evitand moartea serpilor nou nascuti din cauza inanitiei.

   La maturitate colubridele se pot hrani cu soareci adulti sau pui de sobolan de 30-50-100 grame, speciile mari de boa sau pitoni se pot hrani cu sobolani adulti (400-500 gr.), porcusori de Guineea, iepuri, gaini, curcani si asa mai departe in functie de talia sarpelui, mergand chiar pana la purcei. Desi se pot hrani toata viata cu un singur tip de hrana, este de preferat sa hranim animalele cu o hrana cat mai variata.
   Puii de sarpe se hranesc la interval de 5-7 zile, urmand ca la maturitate sa fie hraniti la 2 sau 4 saptamani, in functie de marimea prazii sau de rapiditatea cu care animalul asimileaza hrana si se ingrasa. Trebuie sa retineti ca un sarpe gras va muri mult mai repede decat un sarpe mai slab, in natura aceste animale mancand destul de rar, grasimea afectandu-le sanatatea foarte repede. Astfel daca la puii in crestere nu este foarte problematic faptul ca s-au ingrasat, la serpii maturi acest lucru le afecteaza capacitatea de reproducere, chiar ducand la moartea prematura a animalelor. De exemplu un sarpe Boa constrictor slab poate trai pana la 25-30 de ani pe cand un sarpe boa gras traieste in mod obisnuit 5-7 ani. Desi se practica hranirea puilor cu 2-3 soricei mici pentru a le grabi cresterea, este de preferat ca sarpele dvs. sa manance o singura prada de dimensiuni potrivite cu marimea lui. Astfel prada trebuie sa fie in grosime cam cat sarpele in punctul cel mai gros, la mijlocul corpului, sau doar cu putin mai mare.

   Soarecii si sobolanii oferiti ca hrana nu se dau vii desi serpii sunt animale de prada. Un soarece sau sobolan speriat poate rani sarpele destul de grav. Utilizarea rozatoarelor decongelate ne ofera posibilitatea sa evitam astfel de incidente, iar prin congelare multi paraziti pe care ii poarta sobolanii mor, neinfectand serpii.
   Pentru a decongela hrana folositi o punga etansa, inodata la gura si dezghetati hrana rapid in apa calda. Soarecele trebuie sa fie cald cand il oferiti sarpelui. Unii serpii percep caldura corpului cu ajutorul foselor termice de pe bot, astfel incat prada oferita trebuie sa aiba o temperatura apropiata de cea a unui animal homeoterm. Este de preferat sa invatati sarpele sa manance in afara terariului pentru ca animalul sa nu creada ca atunci cand umblati in terariu va fi hranit si sa folositi o pensa lunga pentru hranire. Daca tineti soarecele cu mana, in scurt timp sarpele dumneavoastra va asocia hrana cu mana si pot aparea accidente nedorite, este totusi un pradator. In natura unii serpi se mai hranesc si cu cadavre ale altor animale daca au ocazia, nu neaparat cu prada vanata in acel moment. Nu folositi ca hrana rozatoare congelate mai mult de 6 luni deoarece isi pierd mult din proprietatile nutritive.

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Mus musculus - Şoarecele de laborator Valentin Nita 5246
2 Rattus norvegicus - Şobolanul de laborator Valentin Nita 4293
3 Şerpii - Hrană vie sau congelată Valentin Nita 10150
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Hrănire șerpi | Serpi