> Mus musculus - Şoarecele de laborator | Hrănire șerpi | Serpi

Teraristica Romania

Mus musculus - Şoarecele de laborator
Scris de Valentin Nita   

 

Mus musculus - soarecele de laborator

 

Clasificare
Clasa Mammalia, Ordinul Rodentia, Superfamilia Muroidea, Familia Muridae, Subfamilia Murinae

 

Descriere

Mus musculus, şoarecele de casă, toată lumea cunoaşte acest rozător mic şi agil care trăieşte în toată Europa, fiind o adevarată durere de cap pentru oameni datorită faptului că atacă rezervele de cereale. Acest mic rozător este folosit de mult timp ca animal de laborator, în varianta lui albino. Se pare că originea lui este în Asia, dar s-a răspândit cu rapiditate în toată lumea. Este un animal foarte adaptabil şi foarte prolific, după unele referinţe dintr-o singură pereche se poate ajunge la un milion de descendenţi în doar un an şi jumătate. Şoarecii sunt animale timide, sociale. Ating 7-8 cm în lungime şi proximativ 30 grame în greutate. Trăiesc în grupuri, femelele chiar au grijă de pui împreună. Sunt animale nocturne, preferă să se hrăneasca noaptea datorită faptului că sunt mai feriţi de prădători. Pot fi agresivi unii cu ceilalţi până se formează o ierarhie bine stabilită. În general masculii se bat între ei până se omoară dar şi femelele cu pui pot să atace masculi sau alte femele pentru a-şi apăra cuibul.

În general deşi şoarecii de laborator au tendinţa să fie destul de blânzi, suportând în general manipularea, dacă sunt sâcâiţi pot muşca destul de rău. Cel mai bine este să îi apucaţi de coadă sau de ceafă pentru a evita muşcăturile. Se pot ţine în grupuri de câte un mascul la 4-5 femele, femelele având grijă de pui împreună. Uneori, dacă îşi mănâncă puii va trebui eliminat masculul din cuşca comună, sau chiar separate femelele cu pui.

 

Hrănire

Hrănirea şoarecilor nu este o problemă, fiind omnivori mănâncă aproape orice. Pâine, cereale de tot felul, legume, fructe, hrană granulată pentru câini sau pisici. Apa nu trebuie să le lipsească niciodată, lipsa apei îi poate face să îşi mănânce puii.

 

Reproducere

Femelele nu trebuie împerecheate înainte de vârsta de 50 de zile, pentru că nu sunt dezvoltate suficient, chiar dacă pot rămâne gestante. Ele intră în călduri la fiecare 4-5 zile, mai puţin în perioada când sunt gestante. Imediat după naştere, la 14-28 ore, sunt capabile să rămână iaraşi gestante. Ele pot alapta o generaţie de pui în timp ce sunt gestante cu următoarea. Gestaţia durează uzual 21 de zile dar se poate lungi cu până la 10 zile în plus în cazul în care femela alaptează o generaţie anterioară de pui. Numărul de pui la o fătare este uzual de 10-12, dar dacă e prima fătare a femelei vor fi mai puţini pui. Pe măsură ce înaintează în vârstă femelele fac din ce în ce mai puţini pui. După naştere este bine să nu deranjati femela şi puii timp de câteva zile măcar, pentru a nu apărea fenomenul de canibalism, altfel destul de rar la aceasta specie. Puii vor fi înţărcaţi la aproximativ 3 săptămâni de la naştere.

 

Cuşca-amenajare şi necesităţi

Şoarecii de laborator pot fi ţinuti în grupuri de câte un singur mascul şi 4-5 femele, în cuşti speciale pentru rozătoare sau în acvarii acoperite cu plasă metalică. Aveţi grijă să nu îi ţineti în cutii din plastic moale, maleabil, pentru că îşi vor roade rapid o gaură prin care vor evada. Puteţi folosi ca substrat rumeguşul din lemn, preferabil de foioase, cel de răşinoase putând să irite căile respiratorii ale animalelor, din cauza uleiurilor volatile din lemn. Cuşca trebuie prevazută cu o adapătoare specială pentru rozătoare, cu bilă sau alte tipuri.

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Mus musculus - Şoarecele de laborator | Hrănire șerpi | Serpi