> Chamaeleo calyptratus - Veiled Chamaeleon | Familia Chamaeleonidae | Soparle

Teraristica Romania

Chamaeleo calyptratus - Veiled Chamaeleon
Familia Chamaeleonidae
Scris de Valentin Nita   

 

 

                                                           

Chamaeleo calyptratus - mascul

 

                                                                                       

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Chamaeleonidae, Genul Chamaeleo.

 

Sinonime
Chamaeleo calyptratus  DUMÉRIL & BIBRON 1851
Calyptosaura calyptratus  GRAY 1864
Chamaeleo calyptratus  GRAY 1865
Chamaeleo calcaratus  PETERS 1870
Chamaeleo calcarifer  PETERS 1870
Chamaeleo calyptratus  NECAS 1999
Chamaeleo calyptratus calcarifer  PETERS 1871
Chamaeleon calcarifer  WERNER 1911
Chamaeleo calyptratus  TILBURY & TOLLEY 2009

                    

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

Nume comun
Veiled chamaeleon, cameleonul cu coif.

Statut de conservare
Este menţionat pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) şi înscris pe lista B la CITES.

Areal de distribuţie
Zonele muntoase din Arabia Saudita, Yemen şi Emiratele Arabe Unite.

Habitat
Cameleonul cu coif este o specie arboricolă, îşi petrece întreaga viaţă în copaci, ajungând pe pământ doar accidental, chiar şi atunci căutând rapid primul copac în care să se caţere.

 

                                                              

Chamaeleo calyptratus - femelă

                                              

Descriere
Chamaeleo calyptratus este specia cea mai comună în teraristica mondială. Este destul de uşor de crescut în captivitate, neavând nevoie de umiditate aşa mare ca speciile originare din Madagascar. Sunt şopârle foarte diferite de celelalte specii, având multe caracteristici unice. Astfel, ochii lor sunt dispuşi în vârful unor conuri şi pot fi mişcaţi independent unul faţă de celălalt, au degete opozabile unite 2+3, specializate pentru prindere şi căţărare. Au coada prehensilă şi o limbă foarte lungă şi elastică, pe care pur şi simplu "o aruncă" spre prada care va fi prinsă de vârful ei lipicios. Altă caracteristică a cameleonilor este că îşi pot schimba culorile în culori şi nuanţe diverse, în funcţie de starea psihică. Există părerea că îşi pot schimba culorile după mediu. Nu este adevărat, nu îşi pot schimba culorile pentru a se camufla în mediul ambiant ci doar în funcţie de cum se simt. Pot atinge până la 50-60 cm lungime totală în cazul masculilor, femelele rar depăşind 40 cm. Chamaeleo calyptratus poate prezenta culori ca alb, negru, maro, portocaliu, galben, turcoaz, culoarea de bază fiind verde. Petele de culoare pot prezenta diferite forme ca puncte, pete cu forme neregulate sau dungi.


Hrănire
Cameleonii sunt şopârle insectivore, mâncând aproape orice insecta pot înghiţi.  Astfel se pot hrăni cu greieri, lăcuste, mealworms, superworms, diverşi gândaci şi alte insecte sau larve ale acestora folosite în teraristică. Important este ca insectele să fie vii, să mişte, altfel cameleonii nu sunt atraşi de ele. Insectele trebuie să fie pudrate cu calciu şi vitamine pentru a asigura necesarul zilnic al cameleonului. Există părerea greşită că această şopârlă ar mânca şi fructe, frunze sau flori, dar în sălbăticie acest lucru se întâmplă numai în perioadele secetoase când setea îi împinge să se hrănească cu vegetale doar pentru conţinutul lor de apă.

Reproducere
Sexul cameleonilor cu coif poate fi deteminat foarte uşor încă de la naştere. Astfel, masculii au un mic pinten în spatele degetelor de la picioarele posterioare. Pe măsură ce cresc masculii vor dezvolta culori mai variate şi mai intense decât ale femelelor, iar coiful lor va fi mult mai înalt şi cu vârful mai ascuţit decât cel al femelelor. Ating maturitatea sexuală la aproximativ 6 luni de la naştere dacă au fost hrăniţi corespunzător şi au crescut suficient. Este totuşi de preferat să aşteptaţi până când femelele au împlinit un an. Pentru împerechere femela se introduce în terariul masculului iar dacă aceasta este dornică să se împerecheze va rămâne verde sau se va colora cu turcoaz. Dacă femela nu este pregatită pentru împerechere va afişa culori închise, maro şi negru. Nu lăsaţi femela în terariul masculului dacă aceasta se va închide la culoare. Este posibil ca masculul să o rănească dacă ea nu va dori să se împerecheze. Trebuie să reţineţi faptul că sunt animale solitare şi foarte teritoriale şi dacă sunt două exemplare în terariu unul din ele va sfârşi prin a fi rănit. Dacă şi masculul este gata de împerechere acesta va afişa culori mai intense decât de obicei. Masculii prind femelele de coif pentru a realiza împerecherea care durează între 3-30 minute şi poate avea loc de mai multe ori pe zi timp de până la 4 zile. După sfârşitul perioadei de împerechere femela se va muta înapoi în terariul ei. Perioada de gestaţie poate dura între 20 şi 50 zile de la copulaţie. În ultima săptămână de dinainte de depunere femela refuză hrana. În terariul femelei trebuie să asiguraţi un vas cu substrat umed în grosime de 20 cm. Femelele de Chamaeleo calyptratus pot depune 3-4 rânduri de ouă pe an, la interval de 90-120 zile. O depunere poate număra în medie 30-40 de ouă dar există confirmări că pot depune până la 85-100 ouă. Ouăle sunt foarte mici şi vor fi incubate la o temperatură de 25-30°C. Vor ecloza după un interval de 120-180 de zile. Când ies din ouă puii de cameleon au o lungime de 55-75 mm şi pot atinge 35-40 cm după un an. Pentru început puii se pot ţine împreună dar pe măsură ce cresc vor trebui să fie mutaţi în terarii individuale.

Terariu - amenajare şi necesităţi
Fiind o specie arboricolă terariul trebuie să fie vertical, înalt. Un terariu de 60 cm lungime, 60 cm lăţime şi 80-100 cm înălţime este minimul pentru un cameleon adult. Datorită faptului că trăiesc într-un mediu destul de umed este de dorit ca terariul să fie construit din sticlă iar în interior să fie construit un decor artificial sau măcar geamurile să fie învelite în interior cu autocolant. Dacă îşi văd imaginea reflectată în geamul terariului, cameleonii se vor stresa, având impresia că imaginea reflectată de geam este un alt cameleon care vrea să le invadeze teritoriul sau să îi atace. Tot interiorul terariului va fi prevăzut cu crengi pe care animalul să se poată deplasa cu uşurinţă spre orice colţ al terariului. Aveţi grijă ca totuşi cameleonul să nu poată ajunge la becul pentru încălzire sau protejaţi acest bec cu plasă. Pe lângă becul pentru încălzire este necesar şi un bec cu ultraviolete (UVB 5.0 sau chiar 8.0 ori 10.0) pentru ca şopârla să îşi poată primi necesarul de lumină ultravioletă pentru a avea o dezvoltare armonioasă. Fără UVB cameleonii fac rapid MBD (Metabolic Bone Disease) din cauza faptului că numai în prezenţa UVB-ului sintetizează vitamina D3 care îi ajută la fixarea calciului în oase. Iluminatul trebuie să fie prezent timp de 12-14 ore pe zi. Se poate folosi o gamă variată de liane artificiale şi plante artificiale pentru a întregi decorul terariului.
Cameleonii nu beau apa stătută, de aceea va trebui să pulverizaţi de două ori pe zi apă pe plantele şi decorul din terariu, simulând apa de ploaie căzută pe frunze. Se poate utiliza şi o cascada artificială pentru a-i tenta să bea apa în mişcare, sau un vas cu apă plin cu pietre în care puneţi pe fundul vasului, sub pietre, o piatră de pulverizare pentru acvarii care să "bolborosească" apa cu ajutorul unei pompe de aer de uz acvaristic. Sau puteţi monta pe fundul vasului o pompă de apă de acvaristică, care să arunce apa în sus printre şi peste pietre, ca un fel de arteziană. Pietrele care să umple vasul cu apă sunt necesare pentru ca animalul să nu cadă în vasul de apă.
Terariile din plasă nu sunt recomandate pentru că nu reţin deloc umiditatea în interior şi de asemenea animalele pot răci datorită curenţilor reci de aer din cameră. Totuşi trebuie acordată atenţie mare ventilaţiei în terariu pentru că un terariu prost ventilat conduce rapid la îmbolnăvirea cameleonilor.
Chamaeleo calyptratus nu este o specie care să aibă nevoie de umiditate foarte mare, o umiditate medie de 60% fiind suficientă, cameleonii neavând nevoie de o umiditate constantă ca alte şopârle exotice. Temperatura din terariu trebuie să fie în timpul zilei încadrată într-un gradient de la 27°C în zona rece până la 35°C în zona caldă chiar cu un vârf de până la 40°C sub becul pentru încălzire. În timpul nopţii temperatura poate scădea până la 21°C în zona rece şi 27-28°C în zona caldă. Pentru a menţine temperatura în zona caldă pe timpul nopţii este necesară prezenţa unui heatpad lipit pe peretele terariului în acelaşi capăt cu becurile. Heatpadul nu se montează sub terariu deoarece cameleonii sunt arboricoli, un heatpad montat sub terariu ajutând prea puţin la creşterea temperaturii în zona în care dorm ei. În lipsa heatpadului se poate folosi pe timp de noapte un bec albastru sau roşu. Substratul utilizat poate fi din scoarţă de copac sau cocos, acestea ajutând la menţinerea umidităţii din terariu.

 

 

                                           

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Chamaeleo calyptratus - Veiled Chamaeleon | Familia Chamaeleonidae | Soparle