> Familia Chamaeleonidae | Soparle

Teraristica Romania

Familia Chamaeleonidae

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Iguania, Familia Chamaeleonidae.

 

Familia Chamaeleonidae se împarte în două subfamilii.

Prima, Brookesiinae, cuprinde genurile Brookesia, Rhampholeon și Rieppeleon.

A doua, Chamaeleoninae, include genurile Bradypodion, Calumma, Chamaeleo, Furcifer, Kinyongia și Nadzikambia.

 

Areal
Cele mai multe specii ocupă zone din Africa și Madagascar dar câteva specii se pot găsi și în Orientul Mijlociu, Asia sau sudul Europei.

 

Habitat
Arboricoli, acoperă zone de la deșert la păduri tropicale. Speciile de Brookesia sunt atipice, trăind pe sol și neavând cozi prehensile.

 

Dimensiune
De la 2,5 cm (Brookesia sp.) până la peste 50 cm (Chamaeleo melleri, Furcifer oustaleti).

 

Hrana
Cei mai mulți cameleoni sunt insectivori dar speciile mari pot vâna și vertebrate mici.

 

Caracteristici
În general sunt șopârle arboricole, diurne, se deplasează lent și sunt foarte teritoriali. Există și specii terestre de dimensiuni mici care trăiesc sub frunzișul uscat de pe solul pădurii. Cameleonii sunt probabil cei mai bine cunoscuți datorită abilității lor de a-și schimba culoarea. Pe lângă aceasta mai au și alte caracteristici care îi fac sa fie ușor de recunoscut. Corpul lor este comprimat lateral iar capul are de multe ori creste sau cornițe. Coada este prehensilă (se pot apuca cu ea de crengi)  și au degetele opozabile, 2 si 3, fiecare grupă având degetele unite între ele, formând un angrenaj perfect adaptat pentru cățărat. Cameleonii își pot mișca ochii independent unul față de celălalt, ochi dispuși în vârful unei formațiuni conice, proeminentă, lucru care îi ajută pentru o perfectă vedere tridimensională. Au limba extensibilă, cu vârful lipicios, care îi ajută să prindă insecte la distanță suficient de mare, depășind lungimea corpului lor.

 

Reproducere
Cei mai mulți cameleoni fac ouă dar câteva specii sunt ovovivipare, ouăle fiind incubate în abdomenul mamei care  va da naștere puilor dupa incubare (ex: Chamaeleo ellioti).

 

În continuare vă prezentăm câteva specii de cameleoni mai des întâlnite.

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Chamaeleo calyptratus - Veiled Chamaeleon Valentin Nita 4425
2 Furcifer pardalis - Panther Chameleon Mihai Kovacs 3523
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Familia Chamaeleonidae | Soparle