> Gerrhosaurus major - Sudan Plated Lizard | Familia Gerrhosauridae | Soparle

Teraristica Romania

Gerrhosaurus major - Sudan Plated Lizard
Familia Gerrhosauridae
Scris de Valentin Nita   

                                                                      

gerrhosaurus-major-3

                                         

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria (Lacertilia), Familia Gerrhosauridae, Subfamilia Gerrhosaurinae, Genul Gerrhosaurus. Familia Gerrhosauridae include două subfamilii, Gerrhosaurinae şi Zonosaurinae.

 

Sinonime
Gerrhosaurus major major  DUMÉRIL 1851
Gerrhosaurus major  DUMÉRIL 1851
Gerrhosaurus zanzibaricus  PFEFFER 1889
Gerrhosaurus bergi  WERNER 1906
Gerrhosaurus grandis  BOULENGER 1908
Gerrhosaurus major grandis  HEWITT 1910
Gerrhosaurus major major  BROADLEY 1987
Gerrhosaurus major major  AUERBACH 1987
Gerrhosaurus major major  BOYCOTT 1992
Gerrhosaurus major major  BROADLEY & HOWELL 1991

  

Gerrhosaurus major bottegoi  DEL PRATO 1895
Gerrhosaurus bottegoi  DEL PRATO 1895
Gerrhosaurus major var. zechi  TORNIER 1901
Gerrhosaurus zechi  SCHMIDT 1919
Gerrhosaurus major zechi  LOVERIDGE 1936
Gerrhosaurus major zechi  MERTENS 1938
Gerrhosaurus major bottegoi  BROADLEY 1987
Gerrhosaurus major zechi  CHIRIO & LEBRETON 2007
Gerrhosaurus major bottegoi  BARTS 2008
Gerrhosaurus major zechi  ULLENBRUCH et al. 2010

 

Subspecii
Gerrhosaurus major major  DUMÉRIL, 1851
Gerrhosaurus major bottegoi  DEL PRATO, 1895

 

Nume comun
Sudan plated lizard, great plated lizard, rough-scaled plated lizard, Tawny Plated Lizard.

                                                    

gerrhosaurus-major-2jpg

                                                             
Statut de conservare
Nu se află pe IUCN Red List şi nici în anexele CITES. Este una dintre cele mai întâlnite şopârle din Africa de Sud.

 

Areal de distribuţie
Africa - Estul Keniei, Tanzania, Mozambic, Malawi, nordul Zambiei, Etiopia, Eritrea, Togo, nordul Republicii Democrate Congo (Zair), Republica Sud-Africana, Swaziland, Botswana, Kenya, Zimbabwe, sudul Sudanului, Republica Centrafricană, Somalia, Camerun, Nigeria, Benin, Ghana.

  

Habitat
Zonele stâncoase, semi-aride, din sudul şi estul Africii şi Africa subsahariană.

  

Descriere
Sunt şopârle diurne, terestre, destul de mari, pot atinge lungimea totală de 40 - 70 cm. Sunt aplatizate dorsoventral, destul de zvelte şi au solzi mari si duri, rectangulari, asemănatori cu o armură, de culoare gri-maroniu. Capul este destul de mic, ochii închişi la culoare cu pupila rotundă iar gâtul nu este bine delimitat, având aproape aceeaşi grosime cu restul corpului. Coada este mai lungă decât corpul. Masculii prezintă pori femurali mari şi de culoare mai închisă. Şi femelele au pori femurali dar sunt mai mici şi mai deschişi la culoare. Membrele sunt scurte şi par delicate, apropiate ca aspect de cele ale şopârlelor din familia Scincidae, dar sunt foarte puternice. Masculii pot avea guşa de un albastru pal sau roz în funcţie de zona din care provin iar femelele de un bej-galbui. Abdomenul este deschis la culoare. La îmbinarea solzilor laterali cu cei ventrali prezintă un pliu al pielii, pe toată lungimea corpului. Spre deosebire de majoritatea reptilelor, aceste şopârle năpârlesc pe porţiuni foarte mici, de câţiva solzi, nu în porţiuni mai mari sau în întregime. În ciuda faptului că sunt relativ mari, sunt şi foarte sperioase şi pot fi foarte rapide când trebuie să scape de prădători. Din fericire se obişnuiesc uşor cu stăpânul şi vor deveni în scurt timp docile. Trăiesc 10-15 ani în captivitate şi nu sunt pretenţioase, putând fi recomandate cu încredere începătorilor.

                                                                                                  

Hrănire
Sunt omnivore, mănâncă atât hrana animală, insecte, şoareci, la nevoie chiar inimă, ficat, carne de pui cât şi materie vegetală. Pentru vegetale se poate utiliza acelaşi meniu ca al iguanelor sau ţestoaselor terestre. Hrana trebuie pudrată cu calciu şi vitamine.

  

gerrhosaurus-major-1

  

Reproducere
În mediul lor natural aceste şopârle pot fi văzute de multe ori în grupuri, pe stânci, încâlzindu-se la soare. Se presupune că se strâng pentru sezonul de împerechere deoarece nu sunt animale sociale, preferând singuratatea. Se împerechează la sfârşitul sezonului rece, sezon care durează 4-6 săptămâni. După împerechere femelele depun 2-6 ouă destul de mari, cilindrice, din care vor ieşi puii după o perioadă de incubaţie de 3-4 luni. Puii sunt foarte închişi la culoare, aproape negri, cu pete de culoare gălbuie.

 

gerrhosaurus-major-major-hatchling-10-decembrie-2012-

Pui nou nascut, 15 cm.

    

Terariu - amenajare şi necesităţi
Terariul pentru aceste şopârle trebuie să aibă măcar L 120 x l 50 x h 50 cm pentru că acestea să aibă suficient spaţiu de mişcare. Sunt şopârle diurne dar le place să aibă şi locuri unde să se poată ascunde de soare aşa că dotaţi terariul cu ascunzători suficiente. Terariul lor poate fi decorat cu pietre şi buturugi pe care se vor urca pentru a se încălzi la bec. Substratul poate fi format din nisip, un amestec de pământ cu nisip sau scoarţă de copac. Le place să sape aşa că substratul format din amestec de pământ cu nisip e mai indicat. Au nevoie de umiditate scăzută dar trebuie să dotaţi terariul cu un vas de apă suficient de mare pentru ca şopârlele să poată intra în întregime. Chiar dacă provin dintr-o zonă cu climat uscat, apreciază o baie din când în când. O litieră pentru pisici este suficientă. Nu utilizaţi vase de apă foarte adânci deoarece animalele pot întâmpina dificultăţi la ieşirea din vas. Apa trebuie schimbată zilnic, mai ales că au obiceiul de a defeca în vas. Terariul trebuie încălzit în timpul iernii cu un heatpad pus sub substrat sau sub terariu. De asemenea trebuie instalat şi un bec UVB 8.0 sau 10.0 şi un bec tip spot, pentru încălzire, montate în acelaşi capăt al terariului unde se află şi heatpadul. Temperatura sub becul pentru încălzire poate să ajungă până la 40-42°C iar în restul terariului poate coborî până la 28-31°C. În timpul nopţii temperatura poate coborî până la 24°C. Becul UVB şi becul pentru încălzire trebuie să fie aprinse 12-14 ore pe zi în timpul verii şi 10 ore în timpul iernii.

  

g major-1

Mascul adult  

  

                               

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Gerrhosaurus major - Sudan Plated Lizard | Familia Gerrhosauridae | Soparle