> Familia Helodermatidae | Soparle

Teraristica Romania

Familia Helodermatidae

gila-icon  Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria (Lacertilia), Superfamilia Varanoidea, Familia Helodermatidae

 

  

Familia Helodermatidae contine doar doua specii, Heloderma suspectum - gila monster si Heloderma horridum - beaded lizard, cu un total de sase subspecii, de altfel singurele soparle cu venin activ potent din lume. Studii ulterioare au demonstrat ca si alte grupuri de soparle prezinta glande de venin active.

Speciile din genul Heloderma sunt soparle de talie relativ mare, cu un corp masiv, lente, native din zonele semi-aride ale Americilor, incepand cu sudul S.U.A., Mexic si pana in Guatemala. Pe spate nu au solzi, au oase mici, lenticulare, care nu se suprapun, asemanatoare unor mici margele, (eng. bead) numiti osteoderme. Glandele producatoare de venin sunt glande salivare modificate si sunt localizate pe falca de jos (mandibula).

Veninul este folosit in special pentru aparare iar pentru a putea fi inoculat soparla trebuie sa mestece prada. Chiar daca veninul lor contine neurotoxine, cantitatea injectata este atat de mica incat muscatura nu este fatala pentru oameni. Nu s-au mai confirmat decese de cateva zeci de ani si probabil ca si acelea erau datorate unor tratamente gresite. Desi se deplaseaza lent, soparlele gila pot intoarce foarte rapid capul pentru a musca mana cuiva neatent. Problema este ca odata ce prinde mana, soparla nu mai da drumul, strangand si mestecand carnea pentru a inocula veninul. Durerea provocata de venin este foarte intensa si curand va provoca edem, letargie si scaderea tensiunii arteriale. Veninul contine mai mult de zece peptide si proteine, dintre care hialuronide, serotonina, fosfolipaza A2 si glicoproteine responsabile pentru edemele si durerea intensa cauzata.

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Heloderma suspectum - Gila Monster Colban Mihai-Codrin 1613
2 Heloderma horridum - Beaded Lizard Colban Mihai-Codrin 1204
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Familia Helodermatidae | Soparle