> Tribolonotus gracilis - Red-Eyed Crocodile Skink | Familia Scincidae | Soparle

Teraristica Romania

Tribolonotus gracilis - Red-Eyed Crocodile Skink
Familia Scincidae
Scris de Valentin Nita   

                      

tribolonotus-gracilis-1

      

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Scleroglossa, Infraordinul Scincomorpha, Familia Scincidae, Genul Tribolonotus.


Sinonime
Tribolonotus gracilis DE ROOIJ 1909
Tribolonotus gracilis MYS 1988
Tribolonotus gracilis MIRALLES 2004


Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.


Nume comun
Red-Eyed Crocodile Skink.


Statut de conservare
Nu este menţionată nici pe anexele CITES şi nici pe Lista Roşie a IUCN.


Areal de distributie
Indonezia (Irian Jaya), Papua-Noua Guinee, Insulele Admirality.


Habitat
Pe malul apelor, în zone mlăştinoase şi bogate în vegetaţie.

                             

tribolonotus-gracilis-2

  

Descriere
Sunt şopârle diurne, terestre, foarte timide. Nu se ştie precis cât trăiesc dar exemplarele adulte importate au trăit mai mult de 10 ani în captivitate, deci pot atinge minim 14-15 ani. Adulţii ajung la 20-25 cm lungime totală şi sunt cafenii sau negri cu contur portocaliu aprins în jurul ochilor. Partea ventrală este de culoare crem, maroniu sau roşcat.  Puii au acelaşi colorit dorsal ca al părinţilor dar au capul portocaliu şi fără conturul portocaliu al ochilor specific adulţilor. Pielea lor are creste şi ţepi, semănând cu pielea unui crocodil, de unde le vine şi numele comun de "crocodile skink".


Hrănire
Este insectivor, poate fi hrănit cu mealworms, superworms, viermi de mătase, râme sau alte genuri de larve sau viermi. De evitat insectele rapide, gândaci sau greieri pentru ca nu vor putea fi prinse de aceste şopârle. Hrana poate fi pusă într-un "wormdish" pentru a nu ieşi afară. Insectele trebuie pudrate cu calciu şi vitamine. Sunt animale foarte timide, aşa că hrănirea lor din pensetă, în prezenţa omului, poate să nu fie o soluţie bună.
 

Reproducere
Ating maturitatea sexuală abia la trei ani în cazul masculilor şi la patru ani în cazul femelelor.  Se pot ţine în terariu doar în perechi deoarece şi masculii şi femelele pot fi agresivi faţă de exemplarele de acelaşi sex. Adulţii maturi sexual au portocaliu pe guşă, şi acesta fiind un semn că sunt gata pentru împerechere. Masculii sunt mai mari decât femelele, au capul mult mai mare decât ele iar solzii de pe abdomen sunt de asemenea mult mai mari ca ai femelelor şi de culoare mai maronie. Sezonul de împerechere poate începe oricând, în orice anotimp, dar vor face maxim 6 ouă pe an. Deşi femelele au două ovare funcţionale, au un singur oviduct funcţional, cel de pe partea dreaptă. Aşa că femela depune un singur ou, cel din dreapta,  pe care îl va păzi până la eclozare. Între timp oul din stânga va migra spre dreapta şi va fi expulzat tot prin oviductul drept, cu câteva zile înainte sau după eclozarea primului. Nu este necesară incubarea artificiala a ouălor. Puii eclozează în aproximativ 60 de zile de la depunere, la o temperatura de 23-26 °C şi au 6-7 cm lungime totală. Pot fi lăsaţi împreună cu părinţii, aceasta specie având un comportament de familie, dar aveţi grijă să adăugaţi hrană de dimensiuni mici în vasul lor. Totuşi este mai bine ca puii să fie mutaţi separat, în alt terariu, putând fi crescuţi împreună dacă au dimensiuni apropiate.  Nu împerecheaţi niciodata animale slăbite sau animale sub vârsta de patru ani.

  

tribolonotus-gracilis-3

  

Terariu - amenajare şi necesităţi
Un terariu din sticla cu dimensiunile de L 60cm x l 40cm x h 40cm este suficient pentru un exemplar, pentru o pereche lungimea terariului ar trebui să crească măcar la 80cm. Ceea ce este foarte important pentru aceasta specie, este umiditatea de 80-100%. Substratul trebuie să fie destul de gros, complet ud, mlăştinos. Poate fi folosită fibra de cocos sau substratul de muschi (sphagnum moss), bine udate. Decorul trebuie să le asigure mai multe ascunzători, se pot folosi peşteri diverse şi plante artificiale aşezate pe substrat pentru a le permite şopârlelor să se ascundă printre ele. O altă problemă poate fi temperatura, aceşti mici skink au nevoie de temperaturi mici, greu de menţinut vara în multe zone ale României. Astfel trebuie ca ei să beneficieze în terariu de un gradient de temperatură de la 23°C în zona rece şi până la 26-27°C în zona caldă. Noaptea temperatura poate să coboare până la 20°C. În timpul iernii poate fi necesar un bec şi un mic heatpad în zona caldă. Nu pot metaboliza calciul în lipsa razelor UV chiar dacă vitamina D3 este prezentă în suplimentele alimentare, aşa că este necesar tot timpul anului un bec fluorescent UVB 5.0 aprins 12-14 ore pe zi pentru ca aceste animale să beneficieze de condiţii de viaţă optime. Becul UV trebuie să fie la 20-30 cm de animale pentru a fi eficace. Este necesar şi un vas cu apă destul de mare, în care animalele să poată intra în întregime, pentru că le place mult să se bălăcească. Apa trebuie schimbată zilnic sau chiar mai des dacă animalele au defecat în vas. Folosiţi numai apă plată sau apă de robinet declorinată cu ajutorul substanţelor folosite şi în acvaristica (Aquasafe, Biotopol, etc).

  

tribolonotus-gracilis-4

                                     

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Tribolonotus gracilis - Red-Eyed Crocodile Skink | Familia Scincidae | Soparle