> Varanus beccarii - Black Tree Monitor | Familia Varanidae | Soparle

Teraristica Romania

Varanus beccarii - Black Tree Monitor
Familia Varanidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                                

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Varanidae, Genul Varanus.


Sinonime
Monitor beccarii  DORIA 1874
Monitor kordensis beccarii  DE ROOIJ 1915
Varanus prasinus beccarii  MERTENS 1941
Varanus beccarii  SPRACKLAND 1991
Varanus prasinus beccarii  GOOD et al. 1993
Varanus prasinus beccarii  BÖHME 2002
Varanus beccarii  JACOBS 2003
Varanus (Euprepiosaurus) beccarii  ZIEGLER et al. 2007 

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

Nume comun
Black tree monitor, Beccari's monitor, Aru Island Monitor.

Statut de conservare
Nu apare pe Lista Roşie a IUCN însă este menţionat pe Anexa II (B) a CITES.

Areal de distribuţie
Este o specie endemică pe insulele Aru (Indonesia).

Habitat
Sunt întâlniţi în pădurile tropicale şi pădurile de mangrove, fiind o specie arboricolă.


Descriere
Varanus beccarii a fost descris în anul 1874 de Doria. Un timp a fost clasat ca fiind subspecie a lui Varanus prasinus însă după 1991 devine specie de sine stătătoare. Sunt diurni, arboricoli, exemplarele adulte atingând în medie 80 cm lungime. Corpul este suplu, ghearele sunt lungi şi curbate iar coada lungă are capacitate prehensilă. Limba este lungă şi bifurcată adânc iar capul alungit. Sunt destul de activi şi rapizi, iar atunci când se simt ameninţaţi îşi umflă gâtul şi corpul cu aer pentru a intimida adversarul. Exemplarele adulte sunt negre în întregime, fapt din care rezultă şi numele comun al speciei. Puii sunt mai deschişi la culoare, gri, însă pe măsură ce cresc culorile se închid tot mai mult până ajung să fie negri. Speranţa de viaţă este în medie de 10-12 ani.

Hrănire
În sălbăticie aceştia vânează melci, lăcuste, gândaci, scorpioni, peşti, reptile, păsări, ouă de păsări şi reptile. În captivitate sunt hrăniţi de obicei cu insecte şi rozătoare fiind recomandat ca hrana să fie suplimentată cu calciu şi vitamine. Puii şi juvenilii se pot hrăni zilnic sau o dată la 2 zile iar exemplarele adulte de 3-4 ori pe saptămână.

Reproducere
În perioada de împerechere masculii se luptă pentru dreptul de a se împerechea iar reproducerea are loc în copaci. În captivitate, pentru o reproducere de succes este indicată creşterea nivelului umidităţii aerului până la 90%, lucru ce simulează anotimpul umed în care aceştia se împerechează în sălbăticie.
Masculii au capetele mai mari, sunt mai lungi şi mai robuşti decât femelele însă pentru o sexare exactă este necesară sondarea făcută de către un specialist. O femelă depune în medie între 6-10 ouă, o dată pe an, ouăle fiind depuse după 4-5 săptămâni de la copulaţie. Copulaţia durează între 30-45 de minute. Temperatura de incubare este cuprinsă între 28-30°C iar durata de incubare este de 170-240 de zile. Pot fi ţinuţi în grupuri mici, însă un grup nu trebuie să aibă în componenţă mai mult de un mascul deoarece aceştia pot deveni destul de agresivi între ei, mai ales în perioada de reproducere.

Terariu-amenajare şi necesităţi
Având în vedere că este o specie arboricolă, înălţimea terariului este mai importantă decât lungimea şi lăţimea, un terariu de 120 cm lungime, 70 cm lăţime şi 120 cm înălţime fiind minimul necesar pentru a găzdui un exemplar adult. Este necesară simularea ciclului zi-noapte cu ajutorul unui bec care pe lângă lumină să producă şi căldură, lucru care va ajuta reptila să îşi regleze temperatura corpului. Pe lângă iluminarea simplă este recomandată şi cea cu raze UV. Temperatura optimă pe timpul zilei este cuprinsă între 28-32 °C cu o maximă de 40°C în punctul cald iar noaptea putând să scadă până la 22 °C. Nivelul umidităţii relative a aerului ar trebui să depăşească tot timpul 70%.
Este recomandat substratul de cocos deoarece menţine umiditatea cel mai bine. Un alt mod de a creşte nivelul umidităţii aerului este dotarea terariului cu un vas cu apă, care trebuie în acelaşi timp şi verificat regulat deoarece reptilele au obiceiul să defecheze în apă. Un lucru foarte important înainte de achiziţionarea sau confecţionarea terariului este să vă asiguraţi că are o ventilaţie corespunzătoare deoarece în cazul în care aerul nu circulă corespunzator pot apărea infecţii respiratorii la animale.

                    

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Varanus beccarii - Black Tree Monitor | Familia Varanidae | Soparle