> Varanus kingorum - Pygmy Rock Monitor | Familia Varanidae | Soparle

Teraristica Romania

Varanus kingorum - Pygmy Rock Monitor
Familia Varanidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                                  

varanus-kingorum-1

                                                                                        

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Varanidae, Genul Varanus, Subgenul Odatria.

                                           

Sinonime
Varanus kingorum  STORR 1980
Varanus kingorum  DE LISLE 1996
Varanus kingorum  COGGER 2000


Nume comun
Pygmy Rock Monitor, King's Pygmy Goanna.

Statut de conservare
Nu este pe Lista Roşie IUCN însă apare pe Anexa II (B) a CITES.

Areal de distribuţie
Arealul de distribuţie cuprinde nord-estul şi nord-vestul Australiei, populând în special zonele stâncoase din regiunea Kimberley şi zonele apropiate.

                                                                             

varanus-kingorum-3

                    

Habitat
Varanus kingorum este întâlnit în zonele stâncoase, aride, unde se poate ascunde în crăpăturile stâncilor.

Descriere
Varanus kingorum a fost descris de Storr în anul 1980. Este unul din cei mai mici membri ai Familiei Varanidae, exemplarele adulte atingând în medie dimensiuni cuprinse între 32-35 cm lungime, depăşind 40 cm lungime doar în cazuri excepţionale. Este o specie diurnă, terestră (îşi petrec majoritatea timpului ascunşi în crăpăturile stâncilor), cu un comportament extrem de timid şi precaut, datorat multitudinii de prădători.
Sunt excelenţi alpinişti, având gheare lungi şi curbate, adaptate pentru căţăratul pe stânci. Capul este alungit, limba este adânc bifurcată iar coada este destul de lungă, reprezentând aproximativ 65% din lungimea corpului.
Coloritul este de obicei maro-roşcat cu pete deschise la culoare, dispuse pe partea superioară a corpului. Burta este de obicei albă sau crem iar pe gât deseori sunt prezente pete maro. Acest colorit îi oferă un camuflaj deosebit de eficient reptilei în mediul stâncos. Speranţa de viaţă este cuprinsă între 12-15 ani.

Hrănire
În sălbaticie dieta acestora este foarte variată incluzând tot felul de prăzi mici cum ar fi şerpi, şopârle, păsări, ouă de păsări şi reptile, broaşte, insecte, rozătoare şi alte mamifere mici. Puii şi juvenilii trebuie hrăniţi zilnic iar exemplarele adulte o dată la două zile. Este recomandată suplimentarea hranei cu calciu şi vitamine.

                                     

varanus-kingorum-albino

                                           

Reproducere
Au un ritm de creştere foarte rapid, atigând maturitatea sexuală în jurul vârstei de 1 an sau chiar mai devreme. Deşi masculii tind să fie mai lungi şi mai robuşti decât femelele, specia nu prezintă dimorfism sexual, pentru o sexare exactă fiind cea mai recomandată sondarea, facută de către un specialist.
Nu este recomandată creşterea acestora în grupuri ci doar în perechi, putând exista chiar şi aşa altercaţii între mascul şi femela sau chiar între femele. Pentru a stimula reproducerea, este recomandată scăderea temperaturii până la 18 °C timp de 2 luni.
O femelă depune în medie 2-4 ouă, de mai multe ori pe an. Ouăle sunt depuse în gropi săpate de femelă sau în cuiburile de termite. Temperatura de incubare este cuprinsă între 27-30 °C pe o perioadă cuprinsă între 90-135 de zile.
Atunci când eclozeaza puii au în jur de 14 cm lungime şi o greutate cuprinsă între 1.8-2.1 g.

Terariu - amenajare şi necesităţi
Având în vedere că este o specie terestră lungimea şi lăţimea terariului este mai importantă decât înălţimea, un terariu de 90 cm x 50 cm x 40 cm (L x l x h) fiind de ajuns pentru a găzdui o pereche de exemplare adulte.
Este nevoie de simularea ciclului noapte-zi cu ajutorul unui bec care pe lângă lumină să producă şi caldură, lucru care va ajuta reptila să îşi regleze temperatura corpului. Iluminarea UV nu este obligatorie însă este recomandată, la fel ca la toate şopârlele diurne.
Temperatura optimă în timpul zilei este cuprinsă între 26-32 °C, cu o maximă de 45 °C în punctul cald, sub bec, noaptea putând să scadă până la 20 °C. Umiditatea relativă a aerului din terariu trebuie să fie de aproximativ 50-60%.
Ca substrat puteţi folosi nisip, şerveţele sau ziare, pietriş sau pământ. Terariul trebuie dotat cu un vas cu apă, în care reptila să se poată scufunda, vas ce trebuie verificat regulat deoarece reptilele au obiceiul să defecheze în apă.
Este recomandat ca terariul să fie decorat corespunzator, dotat cu două ascunzători, una în colţul cald şi una în colţul rece, în care reptila să se poată ascunde, după preferinţe, evitând astfel stresul datorat comportamentului lor timid.

                                                                               

varanus-kingorum-2

                                                    

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Varanus kingorum - Pygmy Rock Monitor | Familia Varanidae | Soparle