> Chondrodactylus (Pachydactylus) bibronii - Bibron's Thick-Toed Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle

Teraristica Romania

Chondrodactylus (Pachydactylus) bibronii - Bibron's Thick-Toed Gecko
Familia Gekkonidae
Scris de Raul Hurtoi   

                                                                                                              

                                     

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Subfamilia Gekkoninae, Genul Pachydactylus.

                              

Sinonime

Tarentola bibronii  SMITH 1846
Pachydactylus bibronii  BOULENGER 1885
Pachydactylus bibronii  FITZSIMONS & BRAIN 1958
Pachydactylus bibronii  AUERBACH 1987
Pachydactylus bibronii  KLUGE 1993
Pachydactylus bibronii  BROADLEY & HOWELL 1991
Pachydactylus bibronii  RÖSLER 2000
Chondrodactylus bibronii  BAUER & LAMB 2005
Pachydactylus bibronii  BRANCH & BAUER 2005

În acest moment numele utilizat este Chondrodactylus bibronii.

                                    

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

                     

Nume comun

Bibron's Thick-toed Gecko.

                           

Statut de conservare
Această specie de şopârle nu este prezentă pe listele CITES şi nici pe Lista Roşie-IUCN.

                                                                                              

Areal de distribuţie
Bibron's gecko sunt originari din Africa de sud, Angola şi sudul Tanzaniei.

                                                                                                                               

Habitat
Preferă pădurile şi zonele cu stânci din partea sudică a Africii.

                                                                                          

                                                                  

Descriere specie
Pachydactylus bibronii sunt şopârle arboricole, de 14-16 cm, întâlnindu-se uneori şi masculi de până la 18 centimetri. Au degete adezive şi ochi lipsiţi de pleoape, pielea lor având o culoare maronie, cu puncte negre, masculii maturi prezentând şi puncte albe. Acestea nu sunt animale de companie recomandate pentru copii sau alte persoane care vor să interacţioneze cu ele. Gecko bibron au pielea foarte sensibilă, putând să se rupă uşor aşa că nu este recomandată manipularea. Aceste animale pot muşca în momentul în care sunt prinse, deoarece ele vă vor considera prădători. Pachydactylus bibronii sunt confundaţi des cu Pachydactylus turneri, fiind consideraţi iniţial aceeaşi specie. Diferenţele dintre cele două specii sunt destul de mici, masculii de Pachydactylus bibronii au pete albe pe spate în timp ce femelele nu au. La Pachydactylus turneri nici femelele şi nici masculii nu au aceste pete. Se pare chiar că pe piaţă de multe ori se vând Pachydactylus turneri sub numele Pachydactylus bibronii.

                                       

Hrănire
Pachydactylus bibronii sunt şopârle strict insectivore, puii pot fi hrăniţi cu insecte mici ca viermii de făină(Tenebrio molitor), gândaci tineri(Nauphoeta cinerea, Blatta lateralis), greieri(Acheta domesticus) sau alte insecte de talie mică. La o masă o şopârlă va mânca între 5-7 greieri/gândaci sau între 8-10 viermi în 15 minute. Exemplarele adulte consumă gândaci şi alte insecte juvenile, iar ocazional un pui de şoarece. Pentru femelele care depun ouă, puii de şoarece sunt foarte buni deoarece le ajută să se îngraşe, ouatul consumându-le multă energie. Hrana oferită animalului trebuie servită vie deoarece şopârlele sunt atrase de mişcările prăzii. Totuşi în captivitate s-au raportat cazuri de şopârle care mănâncă hrană presacrificată. Insectele oferite ca hrană nu trebuie să fie mai mari decât distanţa dintre ochii şopârlei. Adulţii mănâncă de trei ori pe săptamână iar exemplarele tinere de două ori pe zi atunci când sunt în perioada de creştere. Pentru o creştere armonioasă, şopârlele au nevoie de suplimente de calciu sub formă de pulbere. Pentru fixarea acestuia în oase recomandăm şi un supliment alimentar pe bază de multivitamine şi microelemente, sub formă de pudră. Insectele care urmează să fie servite ca hrană trebuiesc pudrate cu calciul, multivitamine şi microelemente.


Reproducere
Momentan nu există prea multe informaţii despre reproducerea acestei specii. Multe reptile trebuie să treacă prin hibernare pentru a avea dispoziţia necesară pentru reproducere dar Pachydactylus bibronii nu au nevoie de asta. Puteţi să plasaţi un mascul şi trei femele într-un terariu cu dimensiunile de 50 cm/50cm/70cm, acest lucru crescând şansele de reproducere. După o săptămână sau două masculul va trebui să fie mutat în alt terariu. Împerecherea nu este vazută în mod normal deoarece are loc noaptea. Câteva săptămâni mai târziu femelele încep să depună ouăle. Femelele depun între trei şi şase perechi de ouă pe an. Acestea vor fi înlăturate din terariu şi puse într-un incubator. Temperatura în incubator trebuie să fie în jur de 26-28°C iar umiditatea în jurul valorii de 60-70 %. După 45-60 de zile vor ieşi puii. Pentru ca embrionii să nu moară în incubator aveţi grijă ca atunci când mutaţi ouăle din terariu în incubator să nu le răsuciţi. Spre deosebire de păsări unde chiar părinţii răsucesc ouăle în timpul clocirii, la reptile embrionul moare dacă oului îi este schimbată poziţia în care a fost depus. Puii nou născuți au aproximativ 5 cm lungime totală și pot fi hrăniți cu pui de gândaci sau mealworms.

Terariu - amenajare şi necesităţi
Aceste şopârle fiind arboricole, înălţimea terariului în care vor trăi va trebui să fie mai mare decât lungimea pentru ca animalele să se poată căţăra. Un singur exemplar de Gecko Bibron poate fii găzduit într-un terariu cu dimensiunile de 45 cm/30 cm/30 cm. Terariul în care animalul va fi găzduit trebuie să fie bine închis pentru a evita evadările. În interior vor fi puse crengi, plante artificiale, vas de apă şi vas pentru hrană (wormdish). Temperatura ideală în timpul zilei pentru Pachydactylus bibronii este între 26°C şi 29°C, iar în timpul nopţii trebuie să fie situată între 18°C şi 24°C. Umiditatea în terariu trebuie să se situeze în jurul valorii de 65% şi poate fi menţinută cu ajutorul unui pulverizator de apă, lucru care va ajuta atât la menţinerea unei umidităţi crescute în terariu cât şi animalelor, acestea obişnuind să lingă picăturile de apă de pe pereţii terariului sau de pe plantele din interior. Fecalele trebuiesc îndepărtate din terariu pentru a evita apariţia mucegaiului sau a acarienilor.

                                         

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Chondrodactylus (Pachydactylus) bibronii - Bibron's Thick-Toed Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle