> Familia Gekkonidae | Soparle

Teraristica Romania

Familia Gekkonidae

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Scleroglossa, Infraordinul Gekkota, Familia Gekkonidae.

 

Gecko reprezinta familia de reptile cu cei mai multi membri, aproximativ 1180 specii incadrate in cinci subfamilii:

 

Aeluroscalabotinae (cuprinde un singur gen cu o singura specie - Aeluroscalabotes felinus)

Eublepharinae ( cuprinde genurile Coleonyx, Eublepharis, Goniurosaurus, Hemitheconyx si Holodactylus). Este singura familie de gecko cu pleoape.

Gekkoninae (din aceasta subfamilie fac parte cele mai multe genuri, aproximativ 75, speciile cu degete adezive si ochi fara pleoape)

Teratoscincinae (cuprinde un singur gen - Teratoscincus, cu sase specii)

Diplodactylinae (cuprinde optsprezece genuri, reprezinta speciile de gecko australieni (Nephrurus, Naultinus, Underwoodisaurus, Rhacodactylus samd.)

Sunt soparle bine cunoscute pentru abilitatea lor de a se catara pe suprafete verticale, pereti, tavan, datorita degetelor adezive. Se pot imparti in doua grupe, gecko cu pleoape (familia Eublepharinae) si restul, care nu au pleoape, ochii lor fiind acoperiti cu o membrana transparenta la fel ca a serpilor.

 

Areal

Cuprinde toata lumea, ajungand intamplator si in zone unde nu au existat in mod natural. Exista chiar si in zonele cu clima temperata, cu ierni geroase, traind ingropati in pamant aproape tot anul, dar cele mai multe fiind specii de clima tropicala si subtropicala.

 

Habitat

Exista atat specii arboricole cat si terestre, fiind prezenti in zone tropicale, subtropicale, impadurite, desertice sau  stancoase, fiind foarte bine adaptati la aproape toate conditiile. Unii din ei s-au adaptat la zone geroase, traind pana in Mongolia (genul Teratoscincus)  supravietuind ingropati in pamantul mai afanat, timp de 10 luni pe an.

 

Dimensiune

Sunt soparle de talie mica, cei mai mici atingand abia 5-6 cm cu tot cu coada. Majoritatea au intre 10 si 25 cm. Cea mai mare specie este Rhacodactylus leachianus care poate atinge aproape 40 cm si greutatea de pana la 350 grame.

 

Hrana

Sunt aproape in totalitate insectivori, unele specii consumand ocazional si nectar sau fructe.

 

Caracteristici

Marea majoritate sunt nocturni dar exista cateva specii diurne, genurile Gonatodes, Phelsuma, Roptropella, Rhoptropus si Quedenfeldtia. Cea mai deosebita caracteristica este faptul ca se pot catara pe suprafete verticale si lucioase datorita degetelor cu lamele adezive. Speciile terestre au doar gherute simple, degetele lor nefiind adezive. Majoritatea speciilor au ochi mari si lipsiti de pleoape, cu pupile verticale, tipice animalelor nocturne, pleoape avand doar genurile din familia Eublepharinae. Speciile diurne au pupile rotunde.

 

Reproducerea

Reproducerea este ovipara, femelele depun cate doua oua chiar si de 10 ori pe an, uneori chiar si mai mult. Masculii sunt teritoriali, neputand tine mai mult de un mascul in acelasi terariu.

 

Printre cele mai intalnite soparle din aceasta familie sunt gecko de Madagascar, gecko Tokay, gecko african cu gheare, gecko bibron si mai ales gecko leopard, cea mai cunoscuta specie, Eublepharis macularius.

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Aeluroscalabotes felinus - Malaysian Cat Gecko Colban Mihai-Codrin 2522
2 Chondrodactylus (Pachydactylus) bibronii - Bibron's Thick-Toed Gecko Raul Hurtoi 2340
3 Correlophus (Rhacodactylus) ciliatus - Crested Gecko Tiberiu Salciuan 5430
4 Eublepharis macularius - Leopard Gecko Bogdan Betea 4606
5 Forme selectate la Eublepharis macularius (Leopard Gecko morphs) Valentin Nita 3670
6 Gekko gecko - Tokay Gecko Valentin Nita 2906
7 Holodactylus africanus - African Clawed Gecko Alexandru Balamaci 2315
8 Lepidodactylus lugubris - Mourning Gecko Colban Mihai-Codrin 4081
9 Nephrurus levis - Smooth Knob-Tailed Gecko Colban Mihai-Codrin 1722
10 Paroedura picta - Malagasy Ground Gecko Valentin Nita 2471
11 Phelsuma (madagascariensis) grandis - Madagascar Giant Day Gecko Vinkler Tivadar 2253
12 Uroplatus henkeli - Henkel's Leaf-tailed Gecko Colban Mihai-Codrin 1363
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Familia Gekkonidae | Soparle