Cele mai noi
- Lepidodactylus lugubris - Mourning Gecko
- Tropidolaemus wagleri - Temple Pitviper
- Bitis arietans - Vipera pufăitoare
- Unelte necesare în creşterea şerpilor veninoşi
- Naja kaouthia - Monocled Cobra
- Crotalus adamanteus - Eastern Diamondback Rattlesnake
- P. guttatus - Corn Snake - Morphs V: Forme cu două gene
- P. guttatus - Corn Snake - Morphs IV: Combinatie de alele
- Ophiophagus hannah - Cobra regală
- Dendroaspis polylepis - Mamba neagră
Gecko reprezinta familia de reptile cu cei mai multi membri, aproximativ 1180 specii incadrate in cinci subfamilii:
Aeluroscalabotinae (cuprinde un singur gen cu o singura specie - Aeluroscalabotes felinus) Eublepharinae ( cuprinde genurile Coleonyx, Eublepharis, Goniurosaurus, Hemitheconyx si Holodactylus). Este singura familie de gecko cu pleoape. Gekkoninae (din aceasta subfamilie fac parte cele mai multe genuri, aproximativ 75, speciile cu degete adezive si ochi fara pleoape) Teratoscincinae (cuprinde un singur gen - Teratoscincus, cu sase specii) Diplodactylinae (cuprinde optsprezece genuri, reprezinta speciile de gecko australieni (Nephrurus, Naultinus, Underwoodisaurus, Rhacodactylus samd.) Sunt soparle bine cunoscute pentru abilitatea lor de a se catara pe suprafete verticale, pereti, tavan, datorita degetelor adezive. Se pot imparti in doua grupe, gecko cu pleoape (familia Eublepharinae) si restul, care nu au pleoape, ochii lor fiind acoperiti cu o membrana transparenta la fel ca a serpilor.
Areal Cuprinde toata lumea, ajungand intamplator si in zone unde nu au existat in mod natural. Exista chiar si in zonele cu clima temperata, cu ierni geroase, traind ingropati in pamant aproape tot anul, dar cele mai multe fiind specii de clima tropicala si subtropicala.
Habitat Exista atat specii arboricole cat si terestre, fiind prezenti in zone tropicale, subtropicale, impadurite, desertice sau stancoase, fiind foarte bine adaptati la aproape toate conditiile. Unii din ei s-au adaptat la zone geroase, traind pana in Mongolia (genul Teratoscincus) supravietuind ingropati in pamantul mai afanat, timp de 10 luni pe an.
Dimensiune Sunt soparle de talie mica, cei mai mici atingand abia 5-6 cm cu tot cu coada. Majoritatea au intre 10 si 25 cm. Cea mai mare specie este Rhacodactylus leachianus care poate atinge aproape 40 cm si greutatea de pana la 350 grame.
Hrana Sunt aproape in totalitate insectivori, unele specii consumand ocazional si nectar sau fructe.
Caracteristici Marea majoritate sunt nocturni dar exista cateva specii diurne, genurile Gonatodes, Phelsuma, Roptropella, Rhoptropus si Quedenfeldtia. Cea mai deosebita caracteristica este faptul ca se pot catara pe suprafete verticale si lucioase datorita degetelor cu lamele adezive. Speciile terestre au doar gherute simple, degetele lor nefiind adezive. Majoritatea speciilor au ochi mari si lipsiti de pleoape, cu pupile verticale, tipice animalelor nocturne, pleoape avand doar genurile din familia Eublepharinae. Speciile diurne au pupile rotunde.
Reproducerea Reproducerea este ovipara, femelele depun cate doua oua chiar si de 10 ori pe an, uneori chiar si mai mult. Masculii sunt teritoriali, neputand tine mai mult de un mascul in acelasi terariu.
Printre cele mai intalnite soparle din aceasta familie sunt gecko de Madagascar, gecko Tokay, gecko african cu gheare, gecko bibron si mai ales gecko leopard, cea mai cunoscuta specie, Eublepharis macularius.
|
|
Utilizatori Chat
Generalități
Nevertebrate
Șerpi
Șopârle
Amfibieni
Țestoase
Crocodilieni
Statistici
Membri : 587Conţinut : 193
Link-uri web : 39
Număr afişări conţinut : 943149