> Paroedura picta - Malagasy Ground Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle

Teraristica Romania

Paroedura picta - Malagasy Ground Gecko
Familia Gekkonidae
Scris de Valentin Nita   


                                     

paroedura-picta-1

Fotografie preluată cu acordul autorului, Thor Hakonsen,  www.thorhakonsen.com

                                                                                                 

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Sauria, Familia Gekkonidae, Subfamilia Gekkoninae.


Sinonime
Diplodactylus pictus  PETERS 1854
Phyllodactylus pictus  BOULENGER 1885
Phyllodactylus madagascariensis  MOCQUARD 1895
Diplodactylus robustus BOULENGER 1896
Phyllodactylus pictus  BARBOUR 1918
Paroedura oviceps  KLUGE 1993
Paroedura pictus  GLAW & VENCES 1994
Paroedura picta  BAUER et al. 1995
Paroedura pictus   SCHMIDT & LIEBEL 1997
Paroedura picta   NUSSBAUM & RAXWORTHY 2000.


Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.


Nume comun
Big-Headed Gecko, Ocelot Gecko, Malagasy Ground Gecko.


Statut de conservare
Nu este pe listele CITES însă apare pe Lista Roşie-IUCN ca fiind LC (Least Concern).


Areal de distribuţie
Este o specie endemică, trăind doar în sudul insulei Madagascar, în pădurile din zonele de coastă.

Habitat
Paroedura picta este un gecko terestru, săpător, care îşi caută hrana prin frunzisul căzut al pădurilor din sudul Madagascarului.

Descriere
Paroedura picta este un gecko uşor de îngrijit în captivitate, dar nu este o specie foarte docilă, fiind foarte sperioşi, mai ales când sunt pui. Pe masură ce cresc devin mai încrezători iar prin manipulare repetată puteţi avea un exemplar destul de liniştit.
Este o specie nocturnă, în timpul zilei stând în ascunzători săpate în pământ, în scorburi sau între pietre, oriunde îşi găseşte un ascunziş sigur. Noaptea iese la vânătoare de insecte prin frunzişul căzut din pădurile în care trăieşte. E un gecko de dimensiuni relativ mici, atingând o lungime totală de 10 - 15 cm, în cazuri rare chiar şi 18 cm, masculii fiind mai mari şi mai robuşti decât femelele. Au cap mare în raport cu corpul relativ mic, cu ochi mari şi lipsiţi de pleoape. Coloritul acestei specii este destul de variabil, în nuanţe de maro cu pete şi dungi închise la culoare, dar şi cu desene mai deschise decât culoarea de fond. Există mai multe varietăţi de culoare sau design, cum ar fi "striped" sau "amelanistic".

Hrănire
Se pot hrăni cu orice fel de insecte pot mâncă, de la greieri, gândaci şi lăcuste, până la râme, mealworms şi chiar superworms mai mici. Suplimentele de calciu şi vitamine trebuie să pudreze întotdeauna insectele oferite ca hrană. Nu trebuie să lipsească din terariu un recipient mic umplut cu carbonat de calciu (JBL MicroCalcium sau altele). Un vas cu apă proaspată trebuie să fie prezent în permanenţă în terariu dar vasul trebuie să nu fie adânc pentru a permite animalului să iasă uşor în cazul în care cade în apă.

Reproducere
Masculii sunt mai mari şi mai robuşti  decât femelele, având la baza cozii două proeminenţe foarte vizibile, hemipenisurile.
Paroedura picta atinge maturitatea sexuală în aproximativ un an de la naştere. În jurul vârstei de şase luni se pot deja observa diferenţele dintre sexe, masculii având deja hemipenisurile dezvoltate suficient pentru a fi vizibile. Este un gecko foarte prolific, după împerechere, la aproximativ două săptămâni femela începe să depună câte două ouă pe lună sau chiar mai des, într-o casoletă cu cocos sau vemiculita umedă. Masculul trebuie eliminat din terariu după împerechere pentru a nu stresa femela. O singură împerechere este suficientă pentru ca femela să depună ouă fertile de 5-6 ori sau chiar tot sezonul. În timpul sezonului de depunere femela trebuie hrănită mai intens cu hrană bine suplimentată cu calciu şi vitamine. Vasul cu calciu nu trebuie să lipsească din terariu. După depunere ouăle trebuie scoase din casoletă în care au fost depuse şi băgate la incubator la o temperatură medie de 27°C. Aveţi grijă să ţineţi ouăle în aceeaşi poziţie în care au fost depuse, răsucirea lor ducând la moartea embrionilor. Puteţi marca ouăle înainte de mutare cu un marker permanent pentru a şti care este partea superioară a oului în timpul mutării. După 30-60 de zile, în funcţie de temperatura la care au fost incubate ouăle, vor ieşi puii care sunt foarte mici, aproximativ 2,5 cm, şi sunt foarte sperioşi şi fragili. Trebuie să le acordaţi grijă maximă în primele lor luni de viaţă şi să nu îi stresaţi mai mult decât este necesar. Puii se vor ţine pe substrat de şerveţele pentru că pot muri foarte uşor dacă înghit nisip, cocos sau alte materile care le pot provoacă blocaje intestinale.

                                                                     
Terariu - amenajare şi necesităţi
Trebuie să le amenajaţi un terariu pentru specii terestre, un terariu de H 60 cm x L 40 cm x l 40 cm fiind suficient pentru o pereche sau un trio de adulţi. Puteţi folosi ca substrat şerveţelele, fibra de cocos sau chiar pământ, ziare sau nisip. Puii nu trebuie ţinuţi decât pe şerveţele pentru a evita blocajele intestinale în cazul în care înghit substrat. Terariul trebuie amenajat cu mai multe ascunzători deoarece este o specie sperioasă, stând ascunşi toată ziua. Nu trebuie să lipsească vasul cu apă dar aveţi grijă să nu fie înalt pentru ca animalele să poată ieşi uşor în caz că au căzut în apă. O "peşteră umedă" trebuie să fie prezentă pentru ca animalele să intre în ea când năpârlesc sau când depun ouă. Aceşti gecko au nevoie de umiditate medie, de la 50 % până la 80 % şi o puteţi menţine udând o parte a substratului şi pulverizând zilnic cu apă o parte a terariului. Temperatura preferată de aceşti gecko este de 28-32°C în timpul zilei, în timpul nopţii putând coborî până la 22-25°C. Terariul poate fi decorat cu crengi, pietre, lemne uscate sau altele, după dorinţa şi gustul fiecăruia.                             

                                                                                                     

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Paroedura picta - Malagasy Ground Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle