> Correlophus (Rhacodactylus) ciliatus - Crested Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle

Teraristica Romania

Correlophus (Rhacodactylus) ciliatus - Crested Gecko
Familia Gekkonidae
Scris de Tiberiu Salciuan   

 

                                             

 

Fotografii preluate cu acordul autorului,  Thor Hakonsen,  www.thorhakonsen.com

                                                                                                                             

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Scleroglossa, Infraordinul Gekkota, Familia Gekkonidae, Subfamilia Diplodactylinae, Genul Correlophus.

                                                                             

 

Sinonime
Correlophus ciliatus  GUICHENOT, 1866
Rhacodactylus ciliatus  BOULENGER, 1883
Rhacodactylus ciliatus  BOULENGER, 1885
Rhacodactylus ciliatus  ROUX, 1913
Rhacodactylus ciliatus  WERMUTH, 1965
Rhacodactylus ciliatus  KLUGE, 1993
Rhacodactylus ciliatus  RÖSLER, 2000

Correlophus ciliatus  BAUER et al. 2012

                                       

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

                                       

Nume comun
Crested gecko, Gecko cu creasta, Eyelash Gecko.

                                                                                                           

Areal de distribuţie
În sălbăticie Crested Gecko pot fi găsiţi în partea de sud a Noii Caledonii (insulă situată la nord-est de Australia), pe insula Pinilor (insula de pe coasta Noii Caledonii), dar şi pe insule adiacente insulei Komodo. Iniţial s-a crezut că specia este extinctă dar după o furtună tropicală în 1994 au fost redescoperiţi.

Datorită frumuseţii lor şi a uşurinţei cu care se reproduc în captivitate aceştia sunt acum printre cei mai des întâlniţi gecko din lume, deşi exportul acestora din Noua Caledonie este strict interzis.

                                              

Habitat

Păduri tropicale din zone montane, umede şi calde. Temperaturile rareori scad sub 21° C şi nici nu cresc peste 27-28°C.

                                                                                      

                                                                                                       

Descriere

Crested Gecko este o specie predominant arboricolă şi creşte până la o lungime totală de 18-22cm, inclusiv coada. Numele genului, “Rhacodactylus”, este de origine greacă, “rhakos” însemnând "coloană vertebrală" şi “dactylus” însemnând "deget". Numele specific “ciliatus” are originea în latină: “cilia” se referă la "gene", adică la creasta de piele de deasupra ochilor, care seamănă cu genele.
Crested Gecko sunt extrem de populari şi datorită faptului că există o mare varietate de culori şi modele disponibile, aceste tipare fiind denumite "morph-uri". Culorile pot fi de la roşu, măsliniu, galben, portocaliu până la gri şi maro; modelele pot prezenta printuri de foc, dalmaţian, arlechin, cu dungi, tigrat şi combinatii ale acestora. Este dificil să se precizeze încă de la naşterea unui pui, ce morph va fi atunci când acesta va deveni adult. Părinţii pot fi un bun indicator al culorilor viitoare ale puiului. Modelul şi culorile, în general, vor rămâne aceleaşi, doar în intensitate pot apărea modificări (acestea pot să se intensifice sau pot deveni mai şterse pe măsură ce cresc).

                                                                                                                     

Hrănirea

În sălbăticie Crested Gecko mănâncă fructe foarte coapte (aproape de putrezire) şi mici nevertebrate pe care le pot prinde. Un motiv în plus pentru care Crested Gecko sunt preferaţi ca animal de companie este faptul că nu necesită o dietă zilnică cu insecte. Aceştia pot fi hrăniţi fie cu praful din pet-shop-uri “Crested Gecko Diet” (care este un fel de pudră care se prepară cu apă), fie cu piure de fructe şi nutrienţi care satisfac în totalitate nevoile acestora. Se pot folosi reţetele de piure de fructe pentru copii (Baby food), doar că acestea nu satisfac în totalitate necesarul de nutrienţi necesari. Chiar dacă sunt ţinuţi pe reţete complete, nu scoateţi de tot insectele din regimul lor. Pot fi hrăniţi şi cu greieri dar mai pot fi hrăniţi şi cu alte nevertebrate. De evitat fructele mai dure nepăsate în prealabil, deoarece animalele nu au suficientă forţă în fălci pentru a muşca din acestea. Crested Gecko sunt recunoscuţi ca animale care nu mănâncă mult. Rar se vede cât mănâncă, dar dacă apar excremente prin terariu este în regulă. Majoritatea crescătorilor recomandă să nu se facă exces la reţetele care conţin banană, potasiul din banană împiedicând asimilarea calciului. Citricele trebuie să fie evitate, de asemenea, deoarece sistemul digestiv al acestui gecko nu poate face faţă la excesul de acid citric.

Pentru apă se recomandă a se folosi un vas din care aceştia să bea apă, dar nu toţi învaţă să facă acest lucru, mulţi preferând să bea apa din stropii de pe pereţii terariului sau de pe plante. Din aceasta cauză se recomandă a se pulveriza apa pe plante şi pe sticlă, mai ales seara. Acest lucru ajută şi la menţinerea umidităţii în terariu.

                                                                  

rhacodactylus-ciliatus--31-martie-2011b

Rhacodactylus ciliatus - nou născut

                                

Reproducerea

Crested Gecko este una din speciile uşor de reprodus în captivitate.
Pentru reproducere trebuie avut grijă ca aceştia să fie maturi din punct de vedere sexual (vârsta mai mare de 14 luni), iar greutatea acestora să fie minim 35g la femele şi 40g la masculi. Aceştia pot deveni activi sexual de la vârsta de 10-11 luni, dar se recomandă a se evita împerecherea lor, deoarece poate avea consecinţe dramatice asupra femelelor.
Pentru depunerea ouălor se poate folosi o caserolă în care să fie substrat de cocos foarte bine umezit, iar adâncimea substratului să fie de aproximativ 4cm.

Pentru incubare se poate folosi ca substrat, perlit sau vermiculit umed, pus în caserola în care ulterior se aşează ouăle. Aproximativ 1/3 din ou trebuie să rămână afară, iar 2/3 să fie acoperit cu substrat. Ouăle trebuie scoase din terariu şi puse în caserolă pentru incubare în aceeaşi poziţie în care au fost depuse deoarece dacă sunt răsucite embrionii pot muri.

Ouăle de Crested Gecko pot fi incubate la temperatura camerei (aproximativ 23 °C), dar temperatura poate fluctua ca în orice camera. Dacă incubarea se face între 20-23 °C, Crested Gecko ar trebui să eclozeze după 70-75 de zile (majoritatea vor fi femele), dacă temperatura este mai ridicată 24-27 °C, vor ecloza în jur de 60 de zile (majoritatea vor fi masculi).

Acestea sunt reguli de bază, dar unele ouă necesită incubare mai îndelungată. Nu vă descurajaţi atât timp cât nu mucegăiesc, continuă creşterea şi rămân albe, deoarece acestea sunt ouă sănătoase. De obicei, două ouă depuse în acelaşi timp vor ecloza unul după altul, la interval scurt de timp, dar sunt cazuri în care au fost diferenţe de până la o lună.
Puii pot fi ţinuţi în grupuri mari sau individual în recipiente mai mici. Ei vor năpârli la 3-5 zile după eclozare, moment după care pot fi hrăniţi. Puii pot fi hrăniţi cu pui de greieri de 2-3 săptămâni, ţinând cont întotdeauna ca hrana să fie mai mică decât distanţa dintre ochii animalului.

Crested Gecko pot fi sexaţi la 4-5 luni. Acest lucru se datorează faptului că la masculi vor începe să se dezvolte două umflături la baza cozii (hemipenisurile) care îi fac uşor de distins faţă de femele. Aceste proeminenţe pot să le dezvolte oricând între 5 şi 9 luni. Sexarea la Crested Gecko mai tineri, care nu au dezvoltat încă aceste umflături, este posibilă prin căutarea porilor femurali, la baza picioarelor din spate. Masculii au pori, femelele nu. Porii arată ca nişte solzi cu un punct in mijloc.

                                                                     

Mascul Rhacodactylus ciliatus

                                                                                                       

Femelă Rhacodactylus ciliatus

                            

Probleme specifice

Un Crested Gecko sănătos are ochii, nările şi gura curate. Acesta ar trebui să fie relativ activ (în special puii) şi nu letargic. Trebuie evitate animalele care tremură, care nu pot închide gura, cele ale căror membre par a fi moi (ca de cauciuc), care par că-şi pierd echilibrul, care au probleme de căţărare sau aderenţă. Animalul ar trebui să fie robust, nu slab şi să fie fără proeminenţe ale coastelor sau şoldurilor.

 

Pierderea cozii

Atunci când este ameninţat Crested Gecko poate să-şi detaşeze coada (sistemul lui de autoapărare - coada se va zbate după ce a fost detaşată, pentru a atrage atenţia prădătorului şi astfel animalul să se poată salva). Se mai poate rupe şi din cauza luptelor între masculi sau accidental. Pierderea cozii este un fenomen stresant pentru animal. Locul de unde se rupe se va vindeca fără probleme, dar spre deosebire de multe alte şopârle, la Crested Gecko coada nu se regenerează. Coada la Crested Gecko este prehensilă (are facultatea de a apuca), dar la mulţi adulţi aceasta nu suportă greutatea corpului (în special la masculi 40-45g) şi pentru că sunt foarte agresivi între ei, majoritatea masculilor din sălbaticie nu au coadă.

                                                                                      

Boli Metabolice ale Oaselor (MBD) sau căderea de calciu

Ca multe şopârle, Crested Gecko are nevoie de calciu în dietă, pentru a menţine oasele sănătoase şi a produce ouă cu coajă sănătoasă. Vitamina D3 permite asimilarea calciului. Aceasta poate fi furnizată printr-un supliment alimentar sau prin intermediul unui bec UVB, dar nu a fost încă dovedit că Crested Gecko poate sintetiza D3 de la o sursă de lumina UVB. Bolile de oase sunt cauzate de insuficienţă de calciu şi vitamina D3. Un Crested Gecko cu cădere de calciu va avea una sau mai multe din următoarele simptome: mişcare nesigură, spasme, membrele sunt moi, animalul este letargic, nu are poftă de mâncare şi are mandibula moale, ca şi cum ar fi de cauciuc. Apariţia acestor simptome este foarte rapidă, chiar şi peste noapte, mai ales la femelele care urmează să depună ouă. Căderea de calciu este prevenită prin suplimentarea corespunzatoare a nutriţiei. Aceasta poate fi tratată, dar prevenirea este întotdeauna o soluţie mai bună. Unele simptome, cum ar fi membrele îndoite, pot rămâne permanente chiar şi după tratarea animalului, deoarece oasele se recalcifică în pozitii incorecte. Calciul lichid şi suplimentele de vitamine sunt cele mai bune tratamente. În cazul în care animalul este prea slăbit pentru a înghiţi calciu lichid, ar trebui consultat un medic veterinar sau un crescător experimentat.

                                                                  

Mandibulă deformată - deficienţă de calciu

                                                                                                                                                    

Sindromul cozii moi (Floppy Tail Syndrome - FTS)
Un Crested Gecko cu FTS va apărea cu coada atârnată în lateral, sau pe deasupra acestuia în momentul în care sta cu capul în jos. Acest sindrom poate apărea din mai multe cauze:

- Crested Gecko poate avea un uşor deficit de calciu, rezultând slăbirea/îndoirea zonei osoase a pelvisului;
- pelvisul nu poate susţine greutatea cozii unui adult;
- dormitul în poziţie verticală în captivitate, solicită de asemenea foarte mult zona pelviană, deoarece în sălbăticie aceştia dorm sub frunze nu atarnaţi pe sticlă.
Chiar dacă FTS este permanent, acesta nu este genetic şi nu le afecteaza deloc sănătatea sau capacitatea de reproducere.

                                                                                                        

Rănile
Este recomandat să se aplice betadina la orice rană facută de muşcături, tăieturi, zgârieturi sau alte răni deschise care ar putea să se infecteze. În cazul unor afecţiuni mai grave, consultaţi medicul veterinar sau un crescător experimentat.

                                                                                   

pui-crested-gecko

                                            

Terariu - amenajare şi necesităţi

Spre deosebire de majoritatea celorlalte specii de gecko, Crested Gecko nu necesită nici o suplimentare la încălzire sau iluminat. De fapt, nu se simt bine la temperaturi ridicate. Aceştia pot fi crescuţi confortabil la temperatura camerei. Un interval de temperatură ideal pentru Crested Gecko este de aproximativ 24°C - 26°C. Temperaturile pot să scadă la 18°C - 20°C pe timp de noapte, dar temperatura în terariu nu trebuie să depăşească 27°C. Dacă într-adevar este necesară suplimentarea de caldură, deoarece în casă aveţi temperaturi mai joase, sau aveţi nevoie de lumina UV, pentru eventualele plante naturale, se pot monta becuri. Aceste becuri să fie montate în lateral sus în terariu, deoarece temperatura în partea de sus a terariului nu trebuie să depaşească 27°C. Utilizarea unui termometru este recomandată pentru a nu crea o temperatura prea mare. Dacă temperatura scade prea mult pe timp de noapte, un bec infrarosu poate fi utilizat în modul recomandat mai sus. Nu folosiţi becuri normale pe timp de noapte, pentru a păstra ciclul natural noapte/zi.
Crested Gecko trăieşte într-un climat tropical, cu un indice de umiditate relativă destul de mare, de aproximativ 60-80%. Umiditatea în terariu poate fi păstrată prin pulverizare automată sau manuală. Capacitatea de ventilaţie a terariului determină numărul de pulverizări necesare. Trebuie amintit că ventilaţia terariului este foarte importantă, un terariu slab ventilat va duce la îmbolnăvirea animalelor.

Deoarece Crested Gecko sunt predominant arboricoli, terariul trebuie să fie de tip vertical, mai înalt. Este de preferat ca o pereche de adulţi să fie ţinuţi într-un terariu mai mare de 75 litri. O pereche de adulţi poate fi ţinută într-un terariu din sticla de 45cm x 45cm x 60cm (max. 80 cm). Se recomandă ca puii să fie crescuţi în terarii mai mici, pentru a-şi găsi hrana mai uşor.

Terariul este indicat să aibă locuri pentru ascuns şi lucruri pe care să poată urca, plante naturale şi/sau artificiale, bucaţi de plută, scoarţă de copac, lemne şi alte elemente de decor. Atenţie să nu fie toxice şi să fie dezinfectate în prealabil.
Pentru substrat se poate folosi orice material: ziare, prosoape de hârtie, dar şi nucă de cocos, frunze, muşchi sau turbă. E recomandat ca puii să fie ţinuţi pe prosop de hârtie sau gazon artificial pentru a evita ingerarea substratului.

Crested Gecko pot fi ţinuţi ca perechi sau în grupuri mici. În formarea grupurilor trebuie avut grijă să nu fie doi masculi maturi în acelaşi terariu, deoarece sunt foarte teritoriali şi se vor bate în permanenţă, altercaţii care pot duce la pierderea cozilor sau chiar la deces. La un mascul se pot pune până la 6 femele şi se recomandă a nu se depăşi acest numar. Trebuie să luaţi în consideraţie faptul că odată cu numarul indivizior din familie creşte şi nevoia măririi spaţiului.

                                                                                   

                                                                                    

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Correlophus (Rhacodactylus) ciliatus - Crested Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle