> Hrănire șopârle | Soparle

Teraristica Romania

Hrănire șopârle

Blaberus craniifer    Marea majoritate a soparlelor intalnite in teraristica sunt insectivore. Pentru hranirea lor se cresc mai multe specii de insecte sau larve ale acestora. La noi se gasesc destul de des greieri, superworms (larva gandacului Zophobas morio), mealworms (larva gandacului Tenebrio molitor), gandacii Nauphoeta cinerea, Blaptica dubia, Shelfordella tartara (Blatta lateralis), Mai rar se gasesc gandacii Blaberus craniifer, de multe ori tinuti in casa ca pet (vezi sectiunea "Nevertebrate"), alaturi de Gromphadorhina portentosa (gandacul sasaitor de Madagascar). Hrana reptilelor insectivore trebuie sa fie cat mai variata si intotdeauna insectele trebuie sa fie pudrate cu calciu si vitamine (vezi "Suplimente alimentare - calciu si vitamine"). Din cauza faptului ca in captivitate hrana nu poate fi atat de variata ca in libertate, cele mai multe dintre soparle ajung sa sufere de boli cauzate de lipsa calciului si vitaminelor.

Exista si soparle omnivore (ex. Pogona vitticeps - agama cu barba) care mananca atat insecte cat si soparle mici dar si vegetale mai ales la maturitate. Puii de agama cu barba refuza de multe ori hrana vegetala dar pe masura ce cresc incep sa o accepte cu placere, ajungand ca la maturitate hrana vegetala sa predomine.


O alta categorie o reprezinta cele vegetariene, mult mai putine ca numar, cea mai intalnita fiind iguana verde (Iguana iguana). Si lor le trebuie o hrana variata si suplimente alimentare ,mai ales ca fiind soparle de talie mare, necesarul lor de calciu este mai mare ca al altor soparle mici. Unele legume si fructe nu se folosesc pentru hranirea lor datorita continutului ridicat de oxalati, sau se folosesc in cantitati mici si destul de rar.


Soparlele carnivore cum sunt majoritatea varanilor, mananca in primele luni de viata insecte iar pe masura ce cresc incep sa vaneze mamifere mici, reptile si amfibieni, insectele facand in continuare parte din meniul lor.

O regula importanta este ca indiferent de hrana preferata de  soparla, calciul si vitaminele nu trebuie sa lipseasca din meniu. Soparlele diurne necesita intotdeauna si becuri sau tuburi fluorescente cu emisie de UVB  in procent variabil, in functie de habitatul lor natural. Fara UVB organismul lor nu va produce vitamina D3 care are un rol foarte important in asimilarea si fixarea calciului in oase.

In continuare va prezentam speciile de insecte utilizate frecvent precum si suplimente alimentare si meniul soparlelor vegetariene.

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Acheta domesticus - greierii Alexandru Balamaci 2853
2 Blaberus fusca Valentin Nita 1649
3 Blaptica dubia - Orange spotted roach Valentin Nita 1854
4 Hrană prefabricată - pelete şi granule Valentin Nita 1592
5 Hrănirea iguanelor şi a altor şopârle erbivore Valentin Nita 4288
6 Nauphoeta cinerea - speckled feeder cockroach Valentin Nita 1712
7 Shelfordella tartara (Blatta lateralis) - The red runner Valentin Nita 1670
8 Suplimente alimentare - calciu şi vitamine Valentin Nita 1703
9 Tenebrio molitor - mealworms Alexandru Balamaci 2383
10 Zophobas morio - superworms Valentin Nita 2295
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Hrănire șopârle | Soparle