> Tenebrio molitor - mealworms | Hrănire șopârle | Soparle

Teraristica Romania

Tenebrio molitor - mealworms
Hrănire șopârle
Scris de Alexandru Balamaci   

Viermii de faină pe care deseori îi găsim sub denumirea de Mealworms, sunt de fapt larvele provenite din specia de gândaci Tenebrio molitor. La fel ca şi restul insectelor holometabole, trec prin 4 stadii de viaţă plecând de la stadiu de ou, larvă, pupă şi gândac. Larvele pot atinge dimensiuni între 2 şi 2.5cm , pe când gândacii pot măsura între 1.25 şi 1.8cm.

ÎNTREBUINŢĂRI

Viermii de faină sunt folosiţi în cele mai multe cazuri ca sursă de hrană pentru diferite animale, cum ar fi pentru unele specii de reptile, tarantulelor, scorpionilor, păsărilor, chiar şi ca momeală pentru peşti. Aceşti viermi sunt foarte bogaţi în proteine.

REPRODUCERE

O dată ce au devenit adulţi, gândacii se vor reproduce urmând ca femelele după câteva zile de la împerechere să-şi depună ouăle în substrat(de multe ori tărâţe). O femelă poate depune până la 500 ouă, la o singură împerechere. După o săptămână din ouă vor ieşi primele larve de Tenebrio molitor.

STADIUL DE LARVĂ

Ajunşi în stadiul de larvă, viermii vor mânca , vor creşte şi vor năpârli în medie de 9-20 ori până ce exoscheletul va fi prea mic urmând ulterior să se transforme în pupă.

STADIUL DE PUPĂ

Un vierme de faină poate sta în stadiul de pupă între 3 - 30 zile, depinzând de temperatura incubării ouălor. Cu cât temperatura este mai ridicată cu atât vor trece mai repede în următorul stadiu. Pupa la început va avea o culoare albicioasă urmând să se mai închidă la culoare pe parcurs.

CREŞTERE ŞI ÎNTREŢINERE

Viermii de faină pot fi crescuţi şi întreţinuti relativ uşor. Nu este nevoie de prea mult spaţiu pentru a-i reproduce. Este nevoie de o cutie de plastic mai adâncă în care se va pune substratul (cel puţin 10cm de substrat) care este format din tărâţe sau fulgi de cereale pisate mărunt, acestea fiind şi principala lor sursă de hrană . O dată la 3-4 zile trebuie să li se ofere morcov, măr, cartof, acestea fiind de fapt sursa lor de apă. Cutia cu viermi ar trebui să stea într-un loc ferit de lumină şi cât mai călduros pentru ca viermii să se poată dezvolta cât mai repede. Când viermii vor intra în stadiul de pupă vor trebui separate de viermi pentru a evita să fie mâncate de către viermi. Când nu va mai rămâne nimic din acele tărâţe decât un praf nisipos, atunci e momentul ca substratul să fie strecurat, separaţi viermii şi schimbat. În cazul în care viermii sunt prea mici pentru a fi strecuraţi, se mai poate adăuga substrat peste cel ce trebuie schimbat astfel încât viemii cei mici vor creşte şi se vor putea strecura cu ajutorul unei site. Gândacii vor fi separaţi de pupe în altă cutie nouă cu tărâţe, la fel ca şi la larve, unde îşi vor depune ouăle.

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Tenebrio molitor - mealworms | Hrănire șopârle | Soparle