> Zophobas morio - superworms | Hrănire șopârle | Soparle

Teraristica Romania

Zophobas morio - superworms
Hrănire șopârle
Scris de Valentin Nita   

Clasa Insecta, Ordinul Coleoptera, Familia Tenebrioidae

                                                                                

Gândacul Zophobas morio este nativ din America de Sud şi Centrală iar larva acestuia, (superworm sau kingworm), este foarte des utilizată ca hrană pentru animalele insectivore, în special şopârle şi tarantule. Această larvă măsoară între 4 şi 5 cm lungime şi este aproape de grosimea unei ţigarete.

                                                                                    

Superworm - larva de Zophobas morio

În primul rând trebuie să faceţi rost de măcar 50 de superworms pentru a putea produce gândaci adulţi, care vor da naştere unor noi generaţii de larve. Odată achiziţionaţi, superworms vor trebui separaţi în recipiente mici, gen borcănele de medicamente sau de film fotografic ori cutiile cu mai multe despărţituri mici, folosite de pasionaţii pescuitului pentru acele de pescuit. Superworms nu se transformă în pupe atât timp cât sunt mulţi la un loc şi au spaţiu suficient de mişcare şi hrană destulă. În aceste recipiente nu puneţi nimic altceva. La o temperatură de 25-28°C, în maxim două săptămâni larvele se vor transforma în pupe. Dacă observaţi că larva s-a încovoiat este semn că se transformă în pupă. Daca este dreaptă este moartă sau nu se transformă. Larvele moarte miros destul de rău. După încă aproximativ două săptămâni din pupe vor ieşi gândacii care la început sunt albi, iar pe măsură ce carapacea lor se întăreşte devin maro şi apoi negri. Odată ce gândacii au fost produşi, vă trebuie un recipient destul de mare, gen galeată sau ladă de plastic cu capac în care puneţi tărâţe de grâu în strat de aproximativ 5 cm iar peste tărâţe aşezati un carton (cofrag) de ouă. Gândacii se vor ascunde în alveolele cartonului de ouă.

Tărâţele de grâu folosesc atât ca substrat cât şi ca hrană pentru gândaci. Capacul lăzii sau găleţii va trebui să fie găurit foarte des sau decupat şi montată plasă deasă, metalică, pentru ca recipientul să fie suficient ventilat. După aproximativ o lună puteţi vedea în tărâţe larve foarte mici, moment în care este cazul să mutaţi gândacii în alt recipient, sau să puneţi tărâţe proaspete. Puteţi schimba la o lună tărâţele şi dacă nu au apărut larvele, astfel puteţi evita ca ouăle şi micile larve să fie mâncate de gândaci. Nu uitaţi că atât la gândaci cât şi la larve să puneţi feliuţe foarte subţiri de măr, morcov sau alte legume / fructe o dată la două-trei zile, pentru apă. Dacă apa le va lipsi larvele se vor mânca între ele. Larvele vor atinge dimensiunea maximă după aproximativ nouă luni, întreg ciclul de la ou la noul gândac durând aproximativ un an. O altă problemă o reprezintă fumul de ţigară, gândacii şi larvele de Zophobas fiind foarte sensibile, putând muri rapid într-o cameră prost ventilată în care se fumează.

                                                                                                                 

Zophobas morio - stadiul de pupă

Lumina nu este necesară, atât larvele cât şi gândacii preferând întunericul. Spre deosebire de mealworms care se pot ţine perioade destul de lungi la rece, în frigider, revenindu-şi când sunt scoşi, superworms mor rapid la frig. La polul opus, dacă temperatura este prea mare, toţi viermii vor veni deasupra tărâţelor, în căutarea aerului mai răcoros. Frecându-se între ei, la suprafaţa substratului se va produce căldură şi mai mare, ducând rapid la moartea lor. Temperatura optimă pentru creşterea larvelor este de 22-28°C. Pot suporta şi temperaturi de 30-32 °C dar le vor trebui mai multe mere sau alte legume / fructe pentru că se vor deshidrata mai repede. Îndepărtaţi a doua zi fructele sau legumele nemâncate pentru a nu mucegăi pentru că se pot îmbolnăvi larvele sau gândacii. Pentru a creşte valoarea nutritivă a tărâţelor de grâu se poate amesteca cu lapte praf, fulgi de cereale, cereale expandate, mâncare uscată pentru pisici şi srot de soia. Tărâţele trebuiesc schimbate când devin ca un nisip fin, în acest moment fiind mai mult excremente de larve decât material nutritiv. Puteţi folosi o strecurătoare pentru a separa superworms de substrat.

                                                                                            

Zophobas morio - gândacul de superworms

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Zophobas morio - superworms | Hrănire șopârle | Soparle