> Tipuri de substrat utilizate în teraristică | Constructie si amenajare | Terarii - constructie si amenajare

Teraristica Romania

Tipuri de substrat utilizate în teraristică
Constructie si amenajare
Scris de Valentin Nita   

                                     

Fibra de cocos (JBL Terra Coco Humus, JBL Terra Coco Compact, Exo-terra Plantation Soil și altele)

Este facută din învelișul protector al nucilor de cocos, cum au și nucile clasice acea coajă verde care se desprinde singură când nucile sunt coapte. Există în două forme, prima, Humus sau Plantation Soil este fibra tocată foarte mărunt, uscată bine și presată în forma unor cărămizi și a doua, Compact, Chips sau Husk care sunt tocate sub formă de cubulețe și la fel ca prima variantă, presate sub formă de "cărămizi". Aceste "cărămizi" uscate se înmoaie cu apă obținând aproximativ 8 litri de substrat pentru terariu. Se folosește foarte mult pentru terarii tropicale datorită capacității de a reține foarte multă apă, crescând astfel umiditatea în terariu. Substratul din fibră de cocos există și sub formă nepresată, la pungi. Îl mai puteți găsi și sub numele de "coco peat". Se poate achiziționa și de la magazine de grădinărit și horticultură, fiind folosit în amestecuri cu pământul dar informați-vă să nu fie aditivat cu îngrășăminte sau culturi de Trichoderma.

     

coco-humus     humus     coco-husk     cocos-chips

  

Rumegușul de plop (Aspen Bedding) sau de fag (JBL Terra Wood)

Este un rumeguș (talaș) de lemn nerășinos, unul mai moale, făcut din lemn de plop și unul dur din lemn de fag. Se poate folosi pentru animale din zone temperate sau de savană. Rumegușul de plop este mai moale și e recomandat pentru animale cu pielea mai fragilă.

   

aspen-snake-bedding     detaliu-aspen     fag-jbl-terra-wood-5-l     chips-fag

  

Scoarța de pin (JBL Terra Bark sau altele)

Este un substrat făcut din scoarță de pin, aceasta având proprietatea de a avea în compoziție substanțe bactericide și fungicide. Se folosește pentru terarii de climă temperată la animale mai puțin sensibile deoarece conține o cantitate mică de rășini.

 

zoo-med repti-bark     exoterra-forest-bark     jbl-terra-bark     forest bark

   

Nisipul (Exo-Terra Desert Sand, JBL Terra Sand sau altele)

Se utilizează în special pentru animale deșertice, este un nisip de granulație foarte fină, cu muchii rotunjite și de diverse culori dar se poate folosi și în amestec cu argilă sau pământ, pentru animalele care își sapă vizuini. Dacă folosiți nisip obișnuit, de râu, acesta trebuie cernut printr-o sită foarte măruntă, nu se folosește nisipul grosier deoarece poate duce la blocaje intestinale în caz că îl înghit animalele. După cernere trebuie spălat foarte bine și eventual fiert câteva ore pentru dezinfectare.

   

jbl-terra-sand     nisip-jbl     exo-terra-desert-sand     zoomed-reptisand

  

Mușchi (Sphagnum Moss, Terrarium Moss, Forest Moss)

Este un mușchi exotic, recoltat din zone mlăștinoase din diverse zone ale lumii în special Chile, Asia, Noua Zeelandă. Are proprietatea de a reține foarte multă apă, din 150 grame de mușchi uscat se obțin aproximativ 7,5 litri de substrat. Reține apa de până la 20 ori greutatea lui uscată. Se găsește ambalat la pungi sau în formă de "cărămizi" presate de 100 sau 150 gr. produs uscat. Este bactericid, nu mucegăiește și putrezește foarte greu. Este folosit intens și în horticultură pentru plantele sensibile, mai ales în amestecul de pământ pentru orhidee. Se folosește și în varianta tocată mărunt, așa numitul "peat moss".

   

exoterra-forest-moss   zoomed-sphagnum-moss   lucky-reptile-sphagnum-moss

  

Argila

- în amestec cu nisip (Zoomed Excavator Clay, JBL Terra Basis)

- bile de argilă

Argila cu nisip este un amestec care poate fi folosit pentru vipere pufăitoare, varani de savană, Uromastyx, scorpioni săpători și alte animale care își sapă vizuini. Zoomed îl comercializează sub numele de Excavator Clay. JBL îl comercializează sub numele de Terra Basis dar nu e chiar același lucru, fiind un substrat umed, care când se usucă devine fărâmicios. Zoomed Excavator Clay are proprietatea de a putea fi modelat când este umed, după uscare păstrându-și forma, astfel putem forma la amenajarea terariului denivelări, vizuini etc. Bilele de argilă se pot pune pe fundul terariilor în strat de câțiva centimetri iar peste ele se pune substrat de cocos sau sphagnum moss. Această combinație de substrat ajută la drenarea apei în exces din sphagnum moss sau fibra de cocos, păstrând în același timp umiditatea necesară.

 

jbl-terra-basis     zoomed-excavator-clay     exemplu-excavator-clay     bile-argila

   

Pământul de gradină cu / fără amestec de nisip

Se poate folosi pentru diverse specii de șerpi și pentru varanii de savană. Este util și pentru scorpionii săpători sau alte animale care sapă vizuini. Recoltați pământul din zone nepoluate și cât mai puțin afectate de pesticide, îngrășăminte etc. Este de preferat să folosiți pământul de la o adancime de cel puțin 30-50 cm deoarece cel de la suprafață este mai murdar, mai poluat. Pentru utilizare curătați-l atent de gunoaie, râme sau alte vietăți nedorite. Poate fi sterilizat la cuptorul cu microunde.

   

pamant-de-gradina

  

Frunze uscate de stejar, fag, gorun

Se folosesc pentru animalele terestre care stau îngropate în pământ sau frunziș, în așteptarea prăzii, cum sunt Acrantophis dumerili, speciile de blood pythons și altele. Frunzele de stejar și fag mucegăiesc greu datorită conținutului ridicat de tanin. Se pot umezi puțin după care se pot steriliza la cuptorul cu microunde.

   

frunze-de-stejar

  

Iarba uscată (fân)

Poate fi găsită la pungi, în magazinele pentru animale de companie, produsul fiind destinat rozătoarelor. Se poate folosi cu succes pentru diverse specii de șerpi sau șopârle de climă temperată, de savană sau climat semi-umed. Nu se poate folosi foarte mult timp pentru că poate mucegăi dar costă puțin și se poate înlocui mai des.

 

iarba-1     iarba-2     iarba-3     iarba-4

   

Vermiculita

Se folosește în special ca substrat pentru incubarea ouălor. Este obținută dintr-un mineral care expandează în cuptoare, la aproximativ 1000°C, produsul expandat fiind gri-maroniu și de o consistență buretoasă, moale, cu aspect vermiform. În teraristică se folosește mărunțit, 2-4 mm pentru ouăle reptilelor mici și 4-6 mm pentru cele mari. Pentru incubare se amestecă apa și vermiculita, de obicei în greutate egală, vermiculită uscată și apă. Se găsește atât la magazinele cu produse pentru animale de companie cât și la magazine de grădinărit, horticultură, florării etc. Vermiculita se folosește în grădinărit pentru afânarea pământului și menținerea umidității lui. În caz că o cumpărați de la magazine horticole informați-vă înainte să nu fie aditivată cu îngrășăminte sau alte substanțe folosite în horticultură.

  

lucky-reptile-vermiculit     namiba-terra-vermiculite     vermiculita

   

Perlitul

Ca și vermiculita, e tot un mineral expandat la temperaturi foarte mari, aproximativ 1000°C, dar acesta are consistența dură, casantă și este alb. Se îmbibă cu apă, se lasă o jumatăte de oră, se scurge apa care nu s-a îmbibat în el, după care se pot pune ouăle la incubat. Acesta reține mai puțină apă decât vermiculita. Se poate achiziționa de la magazine de horticultură, grădinărit, florării etc. Se utilizează în horticultură pentru afânarea solului din ghivece și pentru a ajuta la menținerea umidității lui. Informați-vă înainte să îl cumpărați să nu fie aditivat cu îngrășăminte sau alte substanțe folosite în horticultură.

  

perlit     perlit-2

    

Șervețele, ziare, mochetă, astroturf, iarbă artificială

Pentru unele specii mai sensibile care pot înghiți alte tipuri de substrat, ducând la blocaje intestinale, se pot folosi șervețele, ziare sau chiar iarbă artificială și mochetă. Ziarele, șervețelele sau prosoapele de hârtie se recomandă și pentru animalele aflate în carantină deoarece pe ele se pot observa foarte ușor eventualii acarieni nedoriți în terarii.

  

ziare servetele-de-masa prosop-hartie zoomed-cage-carpet iarba-artificiala

       

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Tipuri de substrat utilizate în teraristică | Constructie si amenajare | Terarii - constructie si amenajare