> Razele UV în teraristică | Razele UV în teraristică | Terarii - constructie si amenajare

Teraristica Romania

Razele UV în teraristică
Scris de Valentin Nita   

                                   

Ca şi la mamifere, lumina ultravioletă este o necesitate pentru creşterea şi întreţinerea sănătoasă a speciilor de reptile şi amfibieni. Cele mai multe probleme de sănătate apar în lipsa luminii ultraviolete şi a calciului.

 

Dar, ce este lumina ultravioletă?
Ultravioletele reprezintă o gamă de radiaţie electromagnetică cu lungimi de undă cuprinse între 200 şi 400 nm. În comparaţie cu ultravioletele, lumina vizibilă are spectrul cuprins între 400 şi 700 nm iar razele infraroşii au lăţimea de bandă cuprinsă între 700 şi 3200 nm. Lumina ultravioletă, ca şi cea infraroşie, este o formă a luminii invizibilă ochiului uman, dar care afectează viaţa şi sănătatea tuturor fiinţelor de pe pământ.

 

Razele ultraviolete se împart la rândul lor în trei lăţimi de bandă, denumite UVA, UVB şi UVC. Spectrul UVA cuprinde lungimi de undă de la 320 la 400 nm, UVB se întinde de la 290 la 320 nm iar UVC de la 100 la 290 nm. Radiaţiile UVC nu ajung pe pământ de la soare deoarece sunt oprite de stratul de ozon din stratosferă, acestea fiind oricum periculoase pentru fiinţele vii deoarece distrug celulele. Se folosesc în săli de operaţie, pentru sterilizarea sălii şi mobilierului precum şi în alte echipamente pentru sterilizare (în frizerii, cabinete stomatologice etc.)

                                  

 

UVB-ul în schimb, poate aduce atât beneficii cât şi prejudicii vieţii. Poate cauza atât cancere ale pielii , distrugeri ale ţesuturilor (arsuri solare) şi chiar moartea prin expunerea îndelungată şi la cantităţi mari de UV dar şi efecte benefice deoarece are un rol principal în fotobiosinteza vitaminei D3, vitamină care are un rol major în asimilarea calciului de către organism. Se presupune că razele UVB sunt vizibile pentru unele şopârle iar UVA s-a dovedit că poate fi perceput vizual de acestea. Dar, pe de altă parte, razele UVA reflectate de pielea şopârlelor pot fi detectate şi de păsările răpitoare. Prezenţa ultravioletelor tip A şi tip B în terariu ajută animalele să rămână mai sănătoase, le stimulează sinteza vitaminei D3 şi implicit asimilarea calciului, le stimulează pofta de mâncare şi în general le menţine într-o stare bună de sănătate.

Pentru a asigura şopârlei razele ultraviolete necesare se folosesc două tipuri de iluminare artificială, tuburile fluorescente sau becurile cu vapori de mercur. Intensitatea UVA şi UVB necesară şopârlelor diurne din diverse areale de distribuţie şi habitate este variabilă. Astfel şopârlele deşertice au nevoie de un procent de 8-10% UVB şi 30% UVA iar cele din păduri tropicale au nevoie de 5% UVB şi 30% UVA. Mai există şi tuburi cu 2% UVB, utilizate în general pentru plante şi reptile nocturne/crepusculare. Pe lângă nevoia de lumină UV, reptilele au nevoie şi de caldura soarelui, care în terarii este simulată cu becuri incandescente tip spot. Becul pentru încălzire şi tubul/becul UV trebuie să fie montate în acelaşi colţ/capăt al terariului deoarece reptilele primesc în natură de la soare atât UV-ul cât şi căldura în acelaşi timp. Diferenţele între procentele de UVB sunt date de habitatul animalelor, de faptul că lumina UV este parţial oprită de particulele de apă aflate în aerul din zonele umede (junglă) şi de frunzele copacilor prin care îşi duc viaţa şopârlele din diverse zone geografice sau că cele din zone deşertice stau în plin soare, ascunzându-se pe sub pietre, în tufe şi îngropându-se în pământ când căldura devine insuportabilă pentru ele. Mare atenţie, tuburile sau becurile UV trebuie să fie plasate în interiorul terariului, deoarece razele UV nu trec nici prin sticlă şi nici prin plastic transparent. De asemenea dacă sunt mascate de plasă metalică sau de orice fel, procentul de UV de care beneficiază animalul scade drastic. Durata zilnică în care vor fi aprinse tuburile UV şi becurile este de aproximativ 12-14 ore.

                           

Pe piaţa românească deocamdată singurul producător de tuburi fluorescente UV specializate este Exo-Terra (Hagen). Există pe piaţă şi tuburi produse de firme specializate în produse de acvaristică dar procentele de UV emise de ele încă lasă de dorit (Sera, JBL). Exo-Terra momentan produce doar becuri/tuburi fluorescente, cele cu vapori de mercur lipsesc total de pe piaţa noastră. Becurile cu vapori de mercur au avantajul că emit şi căldură şi lumină vizibilă şi UV, nemaifiind necesar şi becul tip spot, pentru încălzire. Dar au şi dezavantajul că pe timpul verii nu pot fi folosite deoarece încălzesc mult prea tare terariul. Cele fluorescente emit foarte puţină căldură şi pe timp de vară putem monta alt bec pentru încălzire, de putere mai mică, cu variator de putere sau chiar putem lăsa aprins numai tubul UV.

 

Astfel pentru plante şi pentru animalele nocturne sau crepusculare se poate utiliza modelul Repti Glo 2.0 care emite 2% UVB, utilizat de asemenea şi în combinaţie cu Repti Glo 5.0 sau Repti Glo 10.0. Este un tub fluorescent cu spectru complet, oferă o lumină naturală care pune în valoare coloritul animalelor. Este comercializat în două modele, tub fluorescent sau tip compact (bec economic).

 


Pentru şopârlele diurne care provin din păduri tropicale (junglă) se utilizează tuburile Repti Glo 5.0 care emit un procent de 5% UVB şi 30% UVA şi sunt eficiente la maxim 30 cm distanţă de animal. Sunt comercializate în două modele, tub fluorescent sau tip compact (bec economic).

 


Pentru şopârlele diurne deşertice se utilizează tuburile Repti Glo 10.0 care emit un procent de 10% UVB si 30% UVA, eficace până la o distanţă de 50 cm de animal. Sunt produse tot în două modele, tip compact (bec economic) sau tub fluorescent.

 


Există în game de diverse lungimi şi/sau puteri (Watt), cele tip compact se montează în fasung (dulie) normal iar cele tip tub fluorescent au nevoie de lampă specială dar se pot alege în funcţie de lungimea terariului. Toate aceste tuburi fluorescente sau becuri compacte trebuie înlocuite după 6 luni cu altele noi, deoarece după această perioadă procentul de UV emis scade foarte mult din cauza degradării fosforului din interiorul lor. Producătorul le garantează emisia UV pentru un an dar este mai sigur să le schimbaţi la 6 luni.

 

Tuburi fluorescente Repti Glo

                                       

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Razele UV în teraristică | Razele UV în teraristică | Terarii - constructie si amenajare