Pagina 1 din 1

Terariul meu ca incepator :)

Scris: 09 Noi 2013, 16:56
de zeulsuprem
Salve tuturor!

Trebuie sa incep acest post cu multumiri :))) Pentru ca nu sunt ipocrit, vreau sa multumesc tuturor celor ce au postat detaliile cu referire la construirea unui nou terariu, le multumesc celor care au prezentat variantele corecte si le multumesc si celor care au prezentat variantele incorecte, ei m-au ajutat sa nu repet greselile lor. Sincer, de aici am preluat toata informatia necesara pentru cresterea unui cameleon si construirea terariului ideal, atat pentru simpaticul meu animalut cat si pentru mine. De ce si pentru mine? O sa vedeti din prezentarea ce urmeaza. Dupa cum am vazut ca se obisnuieste, incep prin a da detaliile necesare legate de piesele folosite de catre mine in vederea realizarii terariului meu.

Pentru partea de jos:
1. Geamuri de sticla de 4 mm.
- 3x 50/100 cm.
- 1x 100/100 cm.
- 1x 20/100 cm.
- 2x 3/100 cm.
- 2x 52/62 cm. (pentru usi)
2. Silicon pentru acvarii non-toxic
3. Piatra de decor folosita la interiorul caselor
4. Cascada gata facuta (mi-a placut modelul:)
5. Doua pompe luate de la mini-cascade
6. Pietre de rau luate de prin excursii
7. Frunze artificiale cumparate de la un magazin cu de toate pentru toti
8. Bat de bambus
9. Vas pentru mancare
10. Nuca de cocos 2 bucati
11. Canal cablu de plastic, cel mai subtire din care am confectionat sinele alea pacatoase pentru culisarea geamurilor, de nu se gasesc mai pe nicaieri
12. 20kg. pietris
13. 20kg. nisip
14. 1 saculet de (chestia aia de imita solul junglei)
15. Hidrometru si termometru
16. Butoane geam
17. Super glue
18. Crengi de alun, luate din padure
19. Planta agatatoare luata din petshop
20. Ornamente pentru fantana arteziana
21. Fogger

Pentru capac:
1. Lemn si sipci - asta in functie de cat de mare sa fie capacul
2. Plasa de la hornbach la metru pentru confectionarea sitelor de nisip
3. Becurile din imagine (zi, noapte si neon)
4. Șmirghel,suruburi si cuie
4. Modul cu telecomanda pentru pornirea add-on-urilor electrice la distanta
5. Priza programabila

Daca am uitat ceva, si este cazul, o sa completez

Etapele construirii lui se vad cu ajutorul pozelor. Vreau sa stiu sincer parerea voastra, daca am gresit cu ceva sau daca mai pot aduce imbunatatiri. Multumesc!

Etapele pe rand dupa cum au decurs:

Terariul:
Am lipit geamurile cu silicon, apoi am lipit piatra ornamentala pe 2 pereti, am fixat fantana cumparata si am mascat firele dupa piatra. Am confectionat bazinul din dreapta jos din doua bucati de geam, pentru fantana creata manual. Am atasat cele doua pompe in bazin si am tras furtunasele pe spate pentru estetica. Am gaurit cu burghiul statuetele si le-am introdus furtunele cu apa prin spate (tot pentru estetica) in felul asta una varsa apa din amfora iar dragonul pe gura :). La fantana facuta manual am lipit pietrele de rau cu silicon si le-am dat rezistenta cu stalpi de bambus apoi le-am mascat cu frunze, am atasat statuetele, am umplut bazinul cu apa si am facut proba, succes total. Apoi am atasat un fogger cu leduri :) pentru oaresce umiditate si de ce nu? lumina faina noaptea. Am fixat crengile de alun, carora le-am facut o groaza de orificii pentru a fixa frunzele, in felul asta am creat ceva foarte asemanator cu natura :).Am facut un pat de nisip in terariu peste care un pat de pietris peste care decorul de jungla. Am facut asa pentru ca am vrut sa mentin umiditatea solului constanta. La sfarsit am montat geamurile glisante.

Aaaa, am vazut la magazin casuta din nuca de cocos 70 ron?!?! Am zis WHAT?!?! Asa ca am fugit repede la Auchan si am gasit nuca de cocos la 2 ron. Am pus flexul pe ea si capacul taiat l-am pus invers apoi i-am taiat o usita, tot din flex :))), in felul asta a iesit casuta iar din alta nuca am facut un bol de mancare pentru viermisori pe care l-am infipt in varful unui bambus.

Capacul:

Este confectionat din lemn, vopsit cu vopsea non toxica.
I-am facut doua cadre cu plasa deasupra pentru aerisire (are destula si exista posibilitatea astuparii unuia din ele daca este necesar :))
I-am atasat neonul si becurile de zi si noapte, apoi am legat in modulul pentru telecomanda, fantanile si becurile, toate separate cu butonul lor. Nu am facut asta de fite, am facut-o pentru a nu umple capacul de intrerupatoare si pentru proiectul ce urmeaza si vi-l prezint mai jos.
Peste toate becurile, ulterior, am mai pus o plasa, asta ca sa nu fuga greierii, m-am prins dupa ca nu sunt asa prosti si am avut a seara de pomina la vanatoare prin toata casa, pentru ca se strecurau pe langa capac :))))
Priza cu timer e pentru cand nu vin peste noapte acasa, asa ca automat, ii opreste si-i porneste lumina asa cum am configurat-o, ziua zi, noaptea, noapte :)))
Toate merg dupa bunul plac asa cum folosesc telecomada.

Ce urmeaza si de ce? :)
Am spus la inceput ca am creat terariul si pentru confortul meu si pentru al animalutzului. Pentru ca mi-a fugit bugetul printre degete, am pus stop, se pare ca-mi revin, asa ca urmeaza urmatorul proiect ca add-on.
Atunci cand am terminat terariul si a venit si animalutzul eu si prietena mea am rasuflat usurati cand am vazut ca Dino (cameleonul, are fata de dinozaur mic :)))) s-a acomodat perfect in noua casuta, asa ca fericiti, a urmat perioada de "urmarire" si studiu, e prima oara cand avem asa ceva deci pentru noi e totul ciudat :)))) Toate bune si frumoase pana cand .............. aoleo?!?! trebuie sa plecam in vacanta, ce facem cu COPILUL?!?!??! Asta da belea :))))
Atunci mi-am pus mintea la contributie si am gandit un sistem de hranire si control la distanta.
Urmeaza:
Modul de controlat prizele prin internet - e vreo 500 ron DA' MERITA!
Micro camera wireless ( sa vad ce se intampla pe acolo )
UPS - in caz de cade curentul :)))
Sistem de hrana automat - il fac manual (Bagi cati greieri, viermi sau ce vrei sa aibe pentru perioda de timp in care esti plecat si sistemul iti da drumul la dozajul preferat in bolul de mancare, restul asteapta cuminti pentru tura urmatoare:))))
Un Mini WAP (d'ala de se spala masinile :))) Legat la priza cu programere pentru a mentine umiditatea. (m-am saturat de pulverizatorul manual si daca are careva cunostinta de un sistem automat mai ieftin il rog sa ma indrume!) WAP-ul costa 250 la Hornbach

In felul asta, chiar daca sunt plecat in concediu am urmatoarele avantaje, cu un simplu smartphone legat la internet vad tot ce se intampla in terariu, ii sting sau ii aprind lumina, il hranesc si ii controlez umiditatea. Cam atat momentan, voi reveni cand voi termina add-onurile respective.

Accept orice sfat asa ca fiti nemilosi, suport orice pentru fericirea animalutzului nostru :)))

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 10 Noi 2013, 02:04
de Simo_Pas
Salut, felicitari pentru efortul depus! Totusi, UVB 2.0 este prea mic. De ascunzatoare nu are nevoie, cele mai bune ascunzatoare sunt crengile.Un trandafir japonez sau ficus benjamin mergea foarte bine la ce terariu i-ai facut ( parerea mea). Si o intrebare.... Ce fel de hrana ii dai ? Sper ca nu greieri si viermi uscati cum deduc de aici "Sistem de hrana automat - il fac manual (Bagi cati greieri, viermi sau ce vrei sa aibe pentru perioda de timp in care esti plecat si sistemul iti da drumul la dozajul preferat in bolul de mancare, restul asteapta cuminti pentru tura urmatoare:)))) "
Cascada daca nu o speli/schimbi apa zilnic, o poti scoate afara ( este un focar de infectie)
Pietrisul ce rol are?

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 10 Noi 2013, 17:28
de zeulsuprem
OK. In primul rand multumesc pentru comment. Il hranesc numai cu hrana vie, micro-greieri, mini-worms si ceva legume :) pudrati prin calciu si vitamine.
Sistemul ii va da numai hrana vie, l-am gandit, l-am proiectat acum urmeaza sa-l construiesc si v-a fi implementat in capac, ma intereseaza hranirea automata doar in caz de vancanta si nu in permanenta, prefer sa-l hranesc personal atunci cand sunt acasa pentru ca e plin de afectiune si foarte "sociabil" :).
Casuta am facut-o mai mult de decor, am vazut ca sta doar pe acoperis dar am observat ca in ea se ascund greierii iar el stie deja asta si sta la usa la panda :)
Pietrisul e de decor si in caz de coboara sa nu se umple de nisip pe gherute, mdeh, nebuniile mele :), totul e luat de la acvaristica, nu e de constructii.
Da-mi te rog un reper legat de neon. Multumesc!

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 11 Noi 2013, 01:10
de Simo_Pas
Un prim reper, ar fi aici http://www.teraristica.ro/index.php?/so ... eleon.html si aici viewtopic.php?f=25&t=1563
Eu personal puneam un neon UVB 10.0

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 11 Noi 2013, 03:38
de zeulsuprem
Merci mult. Ma duc sa-i schimb UV-ul.

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 20 Mar 2014, 14:24
de nyny09
Poti sa imi spui si mie mai in detaliu cum ai facut sinele alea culisante ca de o saptamana caut si nimic

multumesc

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 21 Mar 2014, 03:44
de zeulsuprem
Am cumparat canal cablu, din ala cel mai mic, am scos capacul, am taiat buzele si le-am lipit de geam, la imbinarea geamurilor, acolo unde se intalnesc ele la mijloc, am pus banda din aia de se pune le usi ca sa nu se tranteasca. Am pus banda pentru ca ramane loc si evadeaza greierii, m-au alergat ceva pana i-am prins prima oara si nu mai vroiam sa repet experimentul :)))). Cam atat.
Imagine

Imagine

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 21 Mar 2014, 06:11
de draq
"Am facut un pat de nisip in terariu peste care un pat de pietris peste care decorul de jungla. Am facut asa pentru ca am vrut sa mentin umiditatea solului constanta." Ma gandesc cand il vei curata,cum faci? ca eu am in minte un fund de terariu in panta cu scurgere.

Re: Terariul meu ca incepator :)

Scris: 21 Mar 2014, 23:58
de zeulsuprem
Am scos tot patul ala si am lasat doar coaja de cocos, se gaseste la magazine mai mari la sac. E mai usor de curatat (adica il schimb) si nu se mai strang bacterii. Da si frumos.