> CITES - Șopârle | CITES | Teraristica

Teraristica Romania

CITES - Șopârle
Scris de Valentin Nita   

 

 

  

CITES este Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție, un acord interguvernamental internațional intrat în vigoare în 1975. Scopul său este să garanteze că nici o specie a florei sau faunei sălbatice nu face obiectul unei exploatări nondurabile ca urmare a comerțului internațional. În prezent, CITES protejează, în diverse moduri, peste 30 000 de specii de animale și plante, comercializate fie vii sau moarte, fie sub forma de părți (piele sau fildeș, de exemplu) sau produse derivate (cum ar fi medicamentele pe bază de animale sau plante). Țările membre, cunoscute sub denumirea de părți la CITES, acționează împreună prin reglementarea comerțului cu speciile enumerate într-unul dintre cele trei apendice la CITES (a se vedea mai jos). Din iulie 2007, numărul părților la CITES este de 172.

 

Problemele internaționale necesită soluții internaționale: întrucat comerțul cu animale și plante sălbatice depășește frontierele naționale, eforturile de reglementare a acestui domeniu necesită o cooperare internațională, în scopul protejării anumitor specii împotriva exploatării excesive. CITES este rodul unei astfel de colaborări. Textul convenției stabilește cadrul juridic general pentru reglementarea comerțului internațional. Toate părțile la CITES trebuie să pună în aplicare dispozițiile convenției. Ele sunt, de asemenea, obligate să adopte o legislație națională care să permită confiscarea exemplarelor ilegale, aplicarea de sancțiuni pentru comerțul ilegal și numirea unor autorități științifi ce și organe de gestionare. Aceasta inseamnă că toate parțile utilizează același cadru juridic, precum și mecanisme procedurale comune, cu ajutorul cărora reglementează comerțul internațional cu exemplare din speciile enumerate în apendicele la CITES. Printre aceste mecanisme procedurale se numără cerințele privind comerțul cu țari care nu sunt părți la CITES, cerințe asemănătoare cu cele care reglementează relațiile comerciale dintre părțile la convenție.

 

Speciile sunt enumerate în cele trei apendice (anexe) la CITES, de cele mai multe ori în funcție de statutul lor biologic și de posibilul impact al comerțului internațional asupra acestui statut. În apendicele I (A) sunt enumerate speciile pe cale de dispariție, care sunt sau ar putea fi afectate de comerțul internațional. În general, toate schimburile comerciale internaționale cu astfel de specii sunt interzise, deși unele pot fi permise în împrejurări excepționale. Majoritatea speciilor sunt însă enumerate în apendicele II (B); acesta include specii care nu sunt neapărat pe cale de dispariție, dar care ar putea fi amenințate de acest pericol în condițiile în care comerțul nu ar face obiectul unor reguli stricte. Alte specii sunt menționate tot la apendicele II, întrucât sunt asemănătoare speciilor deja enumerate. Menționarea așa-numitelor „specii asemănătoare” facilitează controlul comerțului internațional de către organele de gestionare și autoritățile însărcinate cu asigurarea aplicării dispozițiilor. Schimburile comerciale internaționale cu specii de plante și animale enumerate la apendicele II sunt acceptate cu condiția ca transporturile să fie însoțite de permise valabile. Apendicele III (C) include specii al căror statut este reglementat într-o anumită țară membră și pentru care este necesară cooperarea cu celelalte țari membre, în vederea controlului comerțului internațional.

 

 

 

 

 

    

Șopârle pe lista CITES - Anexa A

  

                        Sphenodon spp.

                        Phelsuma guentheri

                        Brookesia perarmata

                        Chamaeleo chamaeleon

                        Brachylophus spp.

                        Cyclura spp.

                        Sauromalus varius

                       Gallotia simonyi

                       Podarcis lilfordi

                       Podarcis pityusensis

                       Varanus bengalensis

                       Varanus flavescens

                       Varanus griseus

                       Varanus komodoensis

                      Varanus nebulosus

                      Varanus olivaceus

 

  

Șopârle pe lista CITES - Anexa B

  

                        Cyrtodactylus serpensinsula

                        Phelsuma spp. (cu excepția speciilor incluse la anexa A)

                        Uroplatus spp.

                        Uromastyx spp. (II)

                        Bradypodion spp.

                        Brookesia spp. (cu excepția speciilor incluse la anexa A)

                        Calumma spp.

                        Chamaeleo spp. (cu excepția speciilor incluse la anexa A)

                        Furcifer spp.

                        Amblyrhynchus cristatus

                        Conolophus spp.

                        Iguana spp.

                        Liolaemus gravenhorstii

                        Phrynosoma coronatum

                        Cordylus spp.

                        Crocodilurus amazonicus

                        Dracaena spp.

                        Tupinambis spp.

                        Corucia zebrata

                        Shinisaurus crocodilurus

                        Heloderma spp.

                        Varanus spp. (cu excepția speciilor incluse la anexa A)

  

 

Șopârle pe lista CITES - Anexa C

    

                        Hoplodactylus spp.

                        Naultinus spp.

  

  

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
CITES - Șopârle | CITES | Teraristica