> Ordinul Urodela (Salamandre) | Amfibieni

Teraristica Romania

Ordinul Urodela (Salamandre)

icon-salamandra Salamandrele sunt impartite in zece familii apartinand ordinului Urodela (Caudata), divizat in trei subordine. Clada Neocaudata este utilizata pentru a separa Cryptobranchoidea si Salamandroidea de Sirenoidea:

Subordinul Cryptobranchoidea (Salamandrele uriase)

Cryptobranchidae - Salamandrele uriase - Hellbender (Cryptobranchus alleganiensis) 
Hynobiidae - Salamandrele asiatice - Salamandrele Hida (Hynobius kimurae)

Subordinul Salamandroidea (Salamandrele avansate)

Ambystomatidae - Axolotl (Ambystoma mexicanum), salamandra marmorata (Ambystoma opacum), salamandra tigru   (Ambystoma tigrinum, Ambystoma mavortium)
Amphiumidae - Amphiuma sau tiparul de Congo (Amphiuma means) 
Dicamptodontidae - Salamandrele uriase de Pacific (Dicamptodon tenebrosus)
Plethodontidae - Salamandrele fara plamani - salamandra cu spatele rosu (Plethodon cinereus) 
Proteidae - Mudpuppies si olmul (Proteus anguinus) 
Rhyacotritonidae - Torrent Salamander (Rhyacotriton variegatus) 
Salamandridae - Tritonii si adevaratele salamandre - tritonul de munte (Triturus alpestris), salamandra, salamazdra (Salamandra salamandra)

Subordinul Sirenoidea (Sirenele)

Sirenidae - Sirena (Siren lacertina)

"Salamandra" este numele comun a mai mult de 500 de specii de amfibieni cu aspect de soparla, bot scurt si coada bine dezvoltata. Se intalnesc pe toate continentele cu exceptia Australiei, Antarcticii si a celei mai mari parti din Africa. O treime din speciile cunoscute se afla in America de Nord. Cele mai multe salamandre au patru degete la picioarele din fata si cinci la cele din spate. Pielea lor secreta mucus, fiind umeda in permanenta, dar datorita faptului ca se deshidrateaza rapid de obicei stau ingropate prin frunzisul padurii, in pamantul umed sau traiesc in zone mlastinoase. Unele specii sunt acvatice, altele traiesc si pe uscat si in apa iar altele ca adulti sunt total terestre. Ca si tritonii, salamandrele isi pot regenera parti lipsa ale corpului sau chiar organe. Exista specii cu picioare subdezvoltate sau chiar lipsite de membre. In general sunt viu colorate dar exista si specii care traiesc ingropate in pamant, care au pierdut orice pigment al pielii. Cele mai multe salamandre sunt mici, incepand cu 2,7 cm, inclusiv coada, dar exista si specii gigante cum este salamandra uriasa chinezeasca, ce poate atinge 1,8 metri si 65 kg.  Respiratia difera destul de mult intre specii, cele acvatice respirand doar prin branhii, de obicei externe. Cele terestre au plamani, desi acestia sunt mai mult niste saci cu aer, mult diferiti de cei ai mamiferelor. unele specii au si plamani si branhii. Alte specii terestre nu au nici plamani si nici branhii acestea respirand prin piele. Chiar si speciile care au plamani pot respira si prin piele. Ca si tritonii sau broastele pot secreta substante toxice prin piele aceste substante avand rol defensiv. Reproducerea lor este similara cu a celorlalti amfibieni lasand ouale in apa sau in cazul unor specii terestre chiar in pamantul umed. Exista si specii ovovivipare. In stadiu larvar sunt in intregime acvatice sau se ingroapa in pamant. In functie de specie pot avea sau nu picioare. Stadiul larvar poate dura de la cateva zile la cativa ani in functie de specie.

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Andrias davidianus - Salamandra uriaşă chinezească Colban Mihai-Codrin 2721
2 Salamandra atra - Alpine Salamander Colban Mihai-Codrin 2531
3 Salamandra salamandra - Salamandra de foc Alexandru Rona 10886
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Ordinul Urodela (Salamandre) | Amfibieni