Cele mai noi
- Lepidodactylus lugubris - Mourning Gecko
- Tropidolaemus wagleri - Temple Pitviper
- Bitis arietans - Vipera pufăitoare
- Unelte necesare în creşterea şerpilor veninoşi
- Naja kaouthia - Monocled Cobra
- Crotalus adamanteus - Eastern Diamondback Rattlesnake
- P. guttatus - Corn Snake - Morphs V: Forme cu două gene
- P. guttatus - Corn Snake - Morphs IV: Combinatie de alele
- Ophiophagus hannah - Cobra regală
- Dendroaspis polylepis - Mamba neagră
Exista si un alt tip de clasificare, conform careia aceste trei familii sunt considerate subfamilii ale Familiei Crocodylidae, respectiv Crocodylinae, Alligatorinae si Gavialinae, precum si o a patra subfamilie care include falsul gavial (Tomistoma), numita Thoracosaurinae, dupa specia Thoracosaurus, un crocodilian extinct, apropiat de Tomistoma.
Astazi, crocodilienii supravietuiesc numai in zonele tropicale ale lumii. Crocodilienii sunt cele mai remarcabile "fosile vii" scheletul si aspectul lor fiind cel mai apropiat de rudele lor disparute, dinozaurii.
Majoritatea oamenilor privesc crocodilii de astazi ca pe niste pradatori primitivi, intalniti uzual in rauri, plutind ca niste busteni inerti in asteptarea prazilor neatente cand vin la adapat. Adevarul este putin diferit, crocodilii sunt departe de a fi niste animale primitive. De exemplu crodilienii prezinta un al doilea palat care functioneaza asemanator cu al mamiferelor, care le permite sa respire eficient in timp ce tin prada cu falcile lor puternice. De asemenea ei pot respira doar cu narile iesite afara din apa, acest al doilea palat separand gura de nari. Crocodilienii extinti si dinozaurii nu prezentau aceasta caracteristica, deci crocodilienii au evoluat totusi. Toate speciile existente azi, chiar daca au aspectul celor de acum 150 de milioane de ani, sunt adaptate perfect mediului in care traiesc. De ce s-ar schimba daca natura i-a creat perfecti cu atat de mult timp in urma?
Crocodilienii existenti sunt impartiti in patru categorii, asa numitele subfamilii.
Crocodilii tipici (Crocodylinae) includ crocodilul de apa sarata care poate atinge chiar si noua metri in lungime, intalnit in estuare si chiar in largul marii si crocodilul de Nil impreuna cu alte cateva specii mai putin celebre dintre care unele abia daca ating doi metri (broad-nosed West African crocodile). Majoritatea membrilor acestei subfamilii au craniul turtit dorso-ventral dar exista si cateva specii care fac exceptie de la aceasta regula.
Aligatorii constituie un grup separat (Aligatorinae), membrii acestui grup avand cranii mai late desi nici acesta nu este un criteriu fix. De fapt cheia clasificarii lor este in structura dintilor respectiv a dintilor corespondenti caninilor la mamiferele carnivore, dinti care la crocodili sunt vizibili cu gura inchisa in timp ce la aligatori si caimani ei sunt acoperiti de maxilare, nefiind vizibili cu gura inchisa. Acest grup include toti aligatorii din America de Nord si China dar si caimanii din America de Sud.
La polul opus crocodilului de apa sarata se afla gavialul de pe subcontinentul indian si Burma, singurul reprezentant al grupului Gavialinae. Desi e posibil sa atinga si el 9 metri in lungime, gavialul (sau garialul) este inofensiv pentru om, el hranindu-se aproape exclusiv cu peste. Are un bot foarte lung si ingust, atasat unui craniu scurt si lat, prevazut cu numerosi dinti destul de mici dar foarte eficienti pentru prinderea pestilor. S-au gasit fosile care atesta ca aceasta specializare a existat si la alte specii care se hraneau cu peste (Teleosaurus) care traiau in mezozoic, acum 150 de milioane de ani. Totusi se pare ca gavialul nu are legatura cu acestia el aparand mult mai recent, in Eocen, cam acum 45 de milioane de ani.
O alta specie cu bot lung si ingust este asa numitul "fals gavial" (Tomistoma) care este uzual atribuit propriei subfamilii, Thoracosaurinae, sau inclus impreuna cu gavialul in familia Gavialidae. Denumirea subfamiliei vine de la un crocodilian extinct numit Thoracosaurus, apropiat genului Tomistoma. Falsul gavial este intalnit azi in Tailanda, Malaiezia, Borneo, Celebes (Sulawesi) si Sumatra si atinge jumatate din dimensiunile adevaratului gavial. Botul lung si ascutit al falsului gavial nu este atat de brusc delimitat de craniul lat, trecerea facandu-se ceva mai treptat. Gavialul si falsul gavial par sa aiba inrudiri neclare, este posibil ca primul din ei sa fi evoluat din al doilea, desi este foarte posibil si sa fi evoluat independent unul de celalalt. Evolutia lor specializata in hranirea cu peste i-a dezavantajat in fata celorlalti crocodilieni, care au avut mult mai mare succes in competitia pentru supravietuire.
Ca si la celelalte specii de crocodilieni, supravietuirea acestor "dinozauri" ai lumii animalelor depinde doar de ocrotirea habitatului lor de catre oameni.
|
|
Utilizatori Chat
Generalități
Nevertebrate
Șerpi
Șopârle
Amfibieni
Țestoase
Crocodilieni
Statistici
Membri : 587Conţinut : 193
Link-uri web : 39
Număr afişări conţinut : 943152