> Ordinul Crocodilia | Ordinul Crocodilia

Teraristica Romania

Ordinul Crocodilia

    Clasa Reptilia, Ordinul Crocodilia (intalnit si Crocodylia), Subordinul Eusuchia. Acest subordin cuprinde trei familii:


Familia Gavialidae
Cuprinde genurile Tomistoma si Gavialis


Familia Alligatoridae
Include genurile Alligator, Caiman, Melanosuchus si Paleosuchus


Familia Crocodylidae
Genurile Crocodylus si Osteolaemus

 

Exista si un alt tip de clasificare, conform careia aceste trei familii sunt considerate subfamilii ale Familiei Crocodylidae, respectiv Crocodylinae, Alligatorinae si Gavialinae, precum si o a patra subfamilie care include falsul gavial (Tomistoma), numita Thoracosaurinae, dupa specia Thoracosaurus, un crocodilian extinct, apropiat de Tomistoma.

 

Astazi, crocodilienii supravietuiesc numai in zonele tropicale ale lumii. Crocodilienii sunt cele mai remarcabile "fosile vii" scheletul si aspectul lor fiind cel mai apropiat de rudele lor disparute, dinozaurii.


Intr-adevar de acum 200 milioane de ani pana acum 65 de milioane de ani, din era mezozoica, crocodilii au impartit lumea cu dinozaurii. Cei mai mari crocodili in viata abia daca ating jumatate din dimensiunile crocodililor extincti. Crocodilul de apa sarata atinge frecvent peste 6 metri, dimensiune de altfel suficienta pentru ca omul sa constituie o prada pentru el. Exista multe accidente, posibil pana la 2000 de persoane omorate anual de toate speciile de crocodilieni existente, multe din cazuri nefiind raportate. Relatia apropiata dintre crocodili si dinozauri este demonstrata de prezenta la aceste reptile a doua deschizaturi mari in craniu (Diapsida), intre ochi. Deschizaturile contin muschii puternici ai falcilor, acestia avand nevoie de spatiu suficient pentru a se contracta cu cele aproape 300 kg forta / cm patrat.

Majoritatea oamenilor privesc crocodilii de astazi ca pe niste pradatori primitivi, intalniti uzual in rauri, plutind ca niste busteni inerti in asteptarea prazilor neatente cand vin la adapat. Adevarul este putin diferit, crocodilii sunt departe de a fi niste animale primitive. De exemplu crodilienii prezinta un al doilea palat care functioneaza asemanator cu al mamiferelor, care le permite sa respire eficient in timp ce tin prada cu falcile lor puternice. De asemenea ei pot respira doar cu narile iesite afara din apa, acest al doilea palat separand gura de nari. Crocodilienii extinti si dinozaurii nu prezentau aceasta caracteristica, deci crocodilienii au evoluat totusi. Toate speciile existente azi, chiar daca au aspectul celor de acum 150 de milioane de ani, sunt adaptate perfect mediului in care traiesc. De ce s-ar schimba daca natura i-a creat perfecti cu atat de mult timp in urma?


Zonele tropicale s-au restrans foarte mult din mezozoic pana acum, dar intre Tropicul Racului si cel al Capricornului, raurile si lacurile din America de Sud, Africa si Asia inca ofera zone mlastinoase, umede, perfecte pentru supravietuirea crocodilienilor. Doar expansiunea teritoriala a omului pune in pericol existenta acestor animale, mai rapid si mai agresiv decat a reusit natura in multe milioane de ani. Deci crocodilienii nu sunt neaparat primitivi, ei sunt perfect adaptati ca pradatori semiacvatici ai zonelor tropicale. Inima crocodililor este si ea diferita de a altor reptile existente. In mod obisnuit, inima reptilelor are trei camere, doua atrii si un ventricul comun. Inima crocodililor are camera ventriculara impartita efectiv in doua, ca la mamifere, asa ca oxigenarea organismului este mult mai eficace.

 

Crocodilienii existenti sunt impartiti in patru categorii, asa numitele subfamilii.

 

Crocodilii tipici (Crocodylinae) includ crocodilul de apa sarata care poate atinge chiar si noua metri in lungime, intalnit in estuare si chiar in largul marii si crocodilul de Nil impreuna cu alte cateva specii mai putin celebre dintre care unele abia daca ating doi metri (broad-nosed West African crocodile). Majoritatea membrilor acestei subfamilii au craniul turtit dorso-ventral dar exista si cateva specii care fac exceptie de la aceasta regula.

 

Aligatorii constituie un grup separat (Aligatorinae), membrii acestui grup avand cranii mai late desi nici acesta nu este un criteriu fix. De fapt cheia clasificarii lor este in structura dintilor respectiv a dintilor corespondenti caninilor la mamiferele carnivore, dinti care la crocodili sunt vizibili cu gura inchisa in timp ce la aligatori si caimani ei sunt acoperiti de maxilare, nefiind vizibili cu gura inchisa. Acest grup include toti aligatorii din America de Nord si China dar si caimanii din America de Sud.

 

 La polul opus crocodilului de apa sarata se afla gavialul de pe subcontinentul indian si Burma, singurul reprezentant al grupului Gavialinae. Desi e posibil sa atinga si el 9 metri in lungime, gavialul (sau garialul) este inofensiv pentru om, el hranindu-se aproape exclusiv cu peste. Are un bot foarte lung si ingust, atasat unui craniu scurt si lat, prevazut cu numerosi dinti destul de mici dar foarte eficienti pentru prinderea pestilor. S-au gasit fosile care atesta ca aceasta specializare a existat si la alte specii care se hraneau cu peste (Teleosaurus) care traiau in mezozoic, acum 150 de milioane de ani. Totusi se pare ca gavialul nu are legatura cu acestia el aparand mult mai recent, in Eocen, cam acum 45 de milioane de ani.

 

 

O alta specie cu bot lung si ingust este asa numitul "fals gavial" (Tomistoma) care este uzual atribuit propriei subfamilii, Thoracosaurinae, sau inclus impreuna cu gavialul in familia Gavialidae. Denumirea subfamiliei vine de la un crocodilian extinct numit Thoracosaurus, apropiat genului Tomistoma. Falsul gavial este intalnit azi in Tailanda, Malaiezia, Borneo, Celebes (Sulawesi) si Sumatra si atinge jumatate din dimensiunile adevaratului gavial. Botul lung si ascutit al falsului gavial nu este atat de brusc delimitat de craniul lat, trecerea facandu-se ceva mai treptat.

Gavialul si falsul gavial par sa aiba inrudiri neclare, este posibil ca primul din ei sa fi evoluat din al doilea, desi este foarte posibil si sa fi evoluat independent unul de celalalt. Evolutia lor specializata in hranirea cu peste i-a dezavantajat in fata celorlalti crocodilieni, care au avut mult mai mare succes in competitia pentru supravietuire.

 

Ca si la celelalte specii de crocodilieni, supravietuirea acestor "dinozauri" ai lumii animalelor depinde doar de ocrotirea habitatului lor de catre oameni.

 

 

 

 

 

 

Nr. Titlu articol Autor Afişări
1 Caiman crocodilus - Caimanul comun Valentin Nita 7477
2 Paleosuchus palpebrosus - Caimanul pitic Adrian Ivanusca 3161
 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Ordinul Crocodilia | Ordinul Crocodilia