> Opheodrys aestivus - Rough Green Snake | Familia Colubridae | Serpi

Teraristica Romania

Opheodrys aestivus - Rough Green Snake
Familia Colubridae
Scris de Valentin Nita   

 

 

Clasificare

Ordinul Squamata, Subordinul Serpentes, Familia Colubridae, Subfamilia Colubrinae, Genul Opheodrys.

 

Sinonime
Opheodrys aestivus aestivus  LINNAEUS 1766
Coluber aestivus  LINNAEUS 1766 (fide DUMÉRIL & BIBRON 1854)
Herpetodryas Aestivus  DUMÉRIL & BIBRON 1854
Leptophis aestivus  BAIRD & GIRARD 1853
Leptophis majalis  BAIRD & GIRARD 1853
Cyclophis aestivus  COPE 1872
Cyclophis aestivus  COPE 1872
Opheodrys aestivus majalis  GROBMAN 1984
Opheodrys aestivus  CONANT & COLLINS 1991
Opheodrys aestivus  LINER 1994
Opheodrys aestivus majalis  BARTS 2006
Opheodrys aestivus carinatus  GROBMAN 1984
Opheodrys aestivus carinatus  CROTHER 2000

 

Subspecii:
Există două subspecii clasificate:

Opheodrys aestivus aestivus (LINNAEUS 1766) - Northern Rough Greensnake
Opheodrys aestivus carinatus (GROBMAN 1984) - Florida Rough Greensnake

                       

Statut de conservare

Specia este menţionată pe Lista Roşie-IUCN ca fiind Least Concern (LC) însă nu este prevazută de CITES.

 

Areal de distribuţie
Este întâlnit aproape în tot sud-estul Statelor Unite ale Americii şi în nord-estul Mexicului.

                     

 

Hartă originală realizată pe baza datelor spaţiale IUCN (www.iucnredlist.org)

 

Habitat
Acest şarpe trăieşte în zone cu umiditate ridicată din estul Americii de Nord.

 

Descriere
Este un şarpe de dimensiuni mici, ajunge la maxim 80 cm şi are grosimea unui creion. Nou născuţii au aproximativ 18 cm lungime. Acesti şerpi au o culoare verde intens, ochii au pupile rotunde, este un şarpe diurn, asta fiind o altă caracteristică neobişnuită şerpilor. Sunt rapizi, vioi, foarte fricoşi, necesită umiditate ridicată, deci nu sunt prea recomandaţi începătorilor. Trăiesc destul de puţin în captivitate, o medie de 2 ani fiind ceva obişnuit. Unele exemplare pot atinge şi 6 ani.


Hrănire
Spre deosebire de majoritatea şerpilor acesta este în totalitate insectivor. Pe lângă asta este un şarpe diurn, fiind foarte activ în timpul zilei. Hrana lui este aceeaşi ca a şopârlelor insectivore, formată din mealworms, superworms sau alte insecte cu diametrul destul de mic pentru a putea fi înghiţite de acest şarpe mic. Unele exemplare acceptă din când în când şi pui de şoarece, nou născuţi. Insectele, la fel ca la şopârle trebuie să fie bine hrănite înainte de a fi oferite şarpelui şi pudrate cu calciu şi vitamine. Este un şarpe sensibil şi timid, sperios, aşa că înainte să achiziţionaţi unul, asiguraţi-vă că acceptă hrana, altfel puteţi avea surpriza să moară de foame.

 

Reproducere

Nu se cunosc foarte multe amănunte, cele mai multe specimene fiind Wild Caught (capturat din natură şi vândut ca animal de companie). Depun de la 4 la 12 ouă subţiri şi alungite, sub pietre sau buturugi. Puii au la început o culoare gri-verzuie sau verde palid, pe măsură ce cresc căpătând culoarea verde intens, a părinţilor.

 

Terariu - amenajare şi necesităţi

Fiind un şarpe de talie mică nu are nevoie de terariu foarte mare, un terariu cu lungimea de 60 cm fiind suficient chiar şi pentru a-i permite şarpelui să facă suficientă mişcare. Grijă mare, poate evada prin spaţii foarte mici, îl puteţi pierde foarte uşor. Sursa de căldură poate fi atât un heatpad cât şi bec sau încălzitor ceramic. Acest animal fiind diurn are neaparat nevoie de o lampă cu ultraviolete 5.0, tipul compact sau tub fluorescent. Şarpele trebuie să poată ajunge la maxim 30 cm de sursa de UV. Becul şi tubul UV trebuie menţinute aprinse 10-12 ore pe zi, acest lucru ajutând şarpele să îşi menţină ciclul zi-noapte. Becul trebuie protejat neaparat cu un ecran din plasa de sârmă pentru a evita ca şarpele să se ardă. Terariul trebuie să conţină minim două termometre, unul în capătul rece şi celălalt în capătul cald, pentru a putea monitoriza temperaturile din terariu. De asemenea ar fi necesar un termostat deoarece acest şarpe nu are nevoie de temperaturi prea mari, o supraîncălzire putând duce rapid la moartea lui. Trebuie să "mobilaţi" terariul cu multe crenguţe, plante artificiale sau naturale, scoarţă de plută şi alte accesorii necesare pentru animal pentru a se putea căţăra sau ascunde. Temperatura optimă se încadrează între 24°C în capătul rece şi până la 30°C în partea caldă a terariului. Pe timpul nopţii temperatura poate coborî până la 18-23°C. Umiditatea trebuie menţinută între 60-80 %, de preferat spre limita superioară, altfel şarpele se poate deshidrata. Pulverizând zilnic apa în interiorul terariului vă asiguraţi că există suficientă umiditate în aer, dar şi că şarpele are apă de băut pe frunzele plantelor. Substratul poate fi fibră de cocos sau muşchi, menţinute umede.

                    

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Opheodrys aestivus - Rough Green Snake | Familia Colubridae | Serpi