> Deparazitarea externă a şerpilor | Patologie șerpi | Serpi

Teraristica Romania

Deparazitarea externă a şerpilor
Patologie șerpi
Scris de Valentin Nita   

 

 

Deparazitarea reptilelor este la fel de importantă ca a altor animale de companie. Multe specii sunt importate din mediul lor natural, nefiind sigur că importatorii le-au deparazitat înainte să le vândă. Chiar şi cele înmulţite în captivitate pot avea paraziţi pe care îi vor transmite şi puilor. Chiar şi insectele sau rozătoarele utilizate ca hrană pentru şopârle şi şerpi pot fi purtătoare intermediare de paraziţi de tot felul. În acest caz o deparazitare periodică, chiar şi preventivă, ne ajută să evităm ca animalul nostru să slăbească, să se îmbolnavească şi chiar să şi moară din cauza paraziţilor. În primul rând avem nevoie de un cântar electronic de precizie deoarece doza medicamentului utilizat este calculată precis în funcţie de greutate animalului. Se pot folosi cu succes cântare electronice de bucătărie, care cântăresc până la 3-5 kilograme cu o eroare de un gram. Se găsesc pe la magazine cu diverse articole şi costă aproximativ 50 lei. După cântarirea animalului calculul se face în functie de medicamentul ales şi de greutatea animalului.

 

 

Ectoparaziţii şerpilor (paraziţii externi)

 

Dintre capuşele şerpilor, cel mai des întâlnite sunt speciile Ornithodorus talaje şi Ornithodorus puertoricensis, care pot  transmite şi filaria Macdonaldius oschei. Se pot observa capuşele, înfipte puternic în pielea animalului, în special în cavităţile nazale, organele termosenzoriale şi zona pliurilor oculare. Înţepăturile acestor căpuşe se pot infecta, ducând la abcese cutanate. Aceste căpuşe parazitează şi şoarecii sau şobolanii crescuţi pentru hrană, putând foarte uşor reinfesta şerpii.

 

 

Căpuşă

 

Acarienii uzuali ai şerpilor sunt Ophionyssus natricis. Şerpii infestaţi sunt neliniştiţi şi îşi freacă adesea corpul de pietre sau crengi, observându-se şi astuparea organelor termosenzoriale cu paraziţi. Acarienii se pot vedea cu ochiul liber, au aproximativ 1 mm lungime şi culoare roşie sau brună, observându-se printre sau sub solzii şerpilor.

 

 

Acarieni

 

 

Terariul, accesoriile, substratul şi decorurile din terariu trebuie la rândul lor dezinfectate cu substanţe insecticide, deoarece paraziţii stau şi în substrat sau pe ramuri ori alte obiecte de decor. Terariile şi animalele trebuie ţinute sub observaţie până la 3 luni, ciclul de viaţă al acarienilor fiind de aproximativ 9 săptămâni, timp în care pot reapărea paraziţi din ouăle rămase în substrat sau pe decoruri. În caz că paraziţii reapar trebuie reluate procedurile de dezinfecţie.

 

 


TRATAMENT

 

Un medicament foarte eficace pentru toate speciile de şerpi şi şopârle este Ivomec (Ivermectina). Se administrează injectabil, în doză de 0,2 mg / kg - animal, în mai multe puncte, în doze mici, subcutanat. Dacă animalul este foarte mic, atunci este nevoie ca Ivomec-ul să se dilueze cu ser fiziologic pentru a putea doza cantitatea necesară de medicament. Se folosesc seringi foarte mici, din cele pentru insulină, tot pentru a putea doza cantitătile mici. Doza se repetă după 14 zile. Este foarte eficace pentru toate genurile de paraziţi ai reptilelor sau ale altor animale. Este eficace atât în cazul endoparaziţilor (paraziţi interni - viermi, flagelate) cât şi al celor externi (ectoparaziţi - căpuşe, acarieni).

 

IVOMEC NU SE UTILIZEAZĂ SUB NICI O FORMĂ LA ŢESTOASE, FIIND EXTREM DE TOXIC PENTRU ELE.


O altă substanţă folosită mult dar greu de găsit în acest moment din cauza interzicerii ei de către UE (cancerigena ?!), este Neguvon (Trichlorphon), din care se face o soluţie de 0,15 - 0,2 % şi se pulverizează pe animale şi în interiorul terariului (combinat cu o curăţare serioasă a tuturor elementelor de decor şi accesoriile din terariu).


Se mai poate folosi Frontline (Fipronil) spray, aplicat prin pulverizare pe animale şi în terariu.

NU FOLOSITI FRONTLINE SAU ORICE ALT PRODUS CONTINE FIPRONIL PE PITONII REGALI (PYTHON REGIUS). ESTE EXTREM DE TOXIC PENTRU ACEASTA SPECIE !!!

Există persoane care au folosit cu succes un insecticid uşor de găsit la orice cabinet veterinar, şi anume Neostomosan. De obicei se vinde la fiolă de 5 ml, care se diluează cu 2-3 litri de apă, soluţia pulverizându-se pe animale şi în terariu. Am folosi destul de mult acest insecticid fara incidente neplacute desi altora le-au murit animalele. Inclin sa cred ca au folosit produsul in mod gresit, baie prelungita a sarpelui in insecticid, tinerea animalului in terariul proaspat pulverizat cu insecticidul etc.

Pe căpuşe se poate pune o picatură de Ivomec, a doua zi putând fi extrase cu uşurinţă. Pe locul înţepăturii se poate tampona cu Betadina, pentru dezinfecţie.

Atenţie mare să nu pulverizaţi substanţe insecticide în gura, nasul sau ochii animalelor.

O metodă des utilizată este de a umezi un sac din pânză de bumbac cu soluţia de insecticid, sac în care se ţine animalul timp de 2-4 ore, la temperatura camerei, până când sacul se usucă.

După deparazitare este bine să li se facă şerpilor o baie cu soluţie de apă cu Betadina, pentru dezinfectarea rănilor, turnând Betadina până ce apa se face la culoare ca un ceai negru, la plic.

 

 

 

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Deparazitarea externă a şerpilor | Patologie șerpi | Serpi