> Physignathus cocincinus - Chinese Water Dragon | Familia Agamidae | Soparle

Teraristica Romania

Physignathus cocincinus - Chinese Water Dragon
Familia Agamidae
Scris de Valentin Nita   

 

 

 

 

 

 

                                                           

Mascul juvenil

                                                                  

 

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Iguania, Familia Agamidae, Subfamilia Agaminae, Genul Physignathus.

                                                     

 

Sinonime
Physignathus cocincinus  CUVIER 1829
Physignathus cochinchinensis  GUÉRIN 1829
Lophura concinna  GRAY 1831
Lophura cuvieri  GRAY 1831
Istiurus Cochinsinensis  CUVIER 1837
Istiurus physignathus  DUMÉRIL & BIBRON 1837
Dilophyrus mentager  GÜNTHER 1861
Physignathus cochinchinensis  BOULENGER 1885
Physignathus mentager  BOULENGER 1885
Physignathus cocincinus caudicinctus   BARBOUR 1912
Physignathus cocincinus mentager   BARBOUR 1912
Physignathus cocincinus  SMITH 1935
Physignathus cocincinus  TAYLOR 1963
Physignathus cocincinus  COX et al. 1998
Physignathus cocincinus  MANTHEY & SCHUSTER 1999
Physignathus cocincinus  ZIEGLER 2002

                                                  

 

Subspecii
Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

                                                                                                             

 

Nume comun

Chinese Water Dragon, Green Water Dragon, Thai Water Dragon, Asian water dragon.

                                  

 

Statut de conservare
Specia nu este menţionată în Lista Roşie-IUCN şi nici pe Anexele CITES.

                                                                       

 

Areal de distribuţie
Tailanda, Vietnam, Cambodgia, Laos, Burma şi sud-estul Chinei.

                                                     

 

Habitat
Junglele umede şi calde din sud-estul Asiei, trăiesc în copacii de pe lângă cursuri de apă. În momentul în care sunt speriate sar din copaci în apă. Pot rămâne sub apă până la o jumătate de oră.

                                             

 

Descriere
Sunt şopârle arboricole diurne, din junglele umede din sud-estul Asiei, semiacvatice, foarte active, necesită terariu mare, înalt, cu un recipient cu apă în care se vor scălda destul de des. Pot trăi 10-20 de ani dacă sunt corect îngrijite. Umiditatea aerului trebuie să fie menţinută la 70-80%, fiind necesară şi prezenţa unui bazin cu apă suficient de mare pentru a încăpea în întregime. Adâncimea apei în bazin va fi de 10-15 cm. Pot sta sub apă până la 25 de minute. Predominant insectivore, spre maturitate acceptă şi soricei (maxim unul pe săptămână sau la două săptămâni), peştişori mici (foarte rar) sau anumite fructe şi legume ( în proporţie de 10-15% din totalul hranei). În general acceptă mâncarea vie, fiind atrase de mişcarea prăzii. În magazinele de specialitate există câteva varietăţi de insecte sau larve ale acestora precum şi şoricei congelaţi, de diferite dimensiuni. Se îmblânzesc uşor, din acest motiv fiind foarte apreciate, dar terariul foarte mare, umiditatea ridicată şi problemele care pot apărea nu îi recomandă pentru începători. Nu se vor ţine în acelaşi terariu doi masculi deoarece se vor lupta între ei, rănindu-se grav. Se pot ţine în schimb în perechi sau mai multe femele cu un singur mascul, dar este bine ca animalele din acelaşi terariu să aibă dimensiuni apropiate pentru a nu risca accidente. Masculii cresc până la aproximativ 90 cm, femelele până la 60-70 cm lungime totală. Coada reprezintă aproximativ 70% din lungimea totală. Deoarece obişnuiesc să sară de la înălţime şi nici nu pot percepe "transparenţa", îşi pot răni botul destul de rău sărind de pe crengi direct în sticla terariului. Partea de jos a terariului este bine să nu fie transparentă (se poate acoperi geamul cu hârtie sau alt material, pe o înălţime de 15 cm) pentru că dacă văd prin geam vor încerca să treacă de el şi se vor răni.

                                                          

 

Femela juvenilă

                                                                                                                            

 

Hrănire
Hrana de bază o constituie insectele (greieri, Blaptica dubia sau altele) sau larvele unor gândaci (superworms, kingworms, mealworms, waxworms), sau alte insecte crescute special pentru hrana reptilelor. Nu se recomandă insectele capturate din natură deoarece pot fi purtătoare de boli sau insecticide, pesticide la care au dobândit imunitate, dar la care şopârlele pot fi grav afectate. Înainte de hrănire viermii se pudrează cu suplimente minerale (în special Ca) şi vitamine. Spre maturitate se pot hrăni, dacă accceptă, şi cu următoarele vegetale: mazăre, fasole verde (decongelate la temperatura camerei sau proaspete), broccoli, andive, morcovi (maxim o dată pe săptamână), pătrunjel frunze (în cantităţi mici), roşii, frunze de păpădie, petale de trandafir, flori de măceşe, mere, fructe de pădure (afine, zmeură, mure, fragi - decongelate sau proaspete), pepene galben şi roşu, struguri (maxim o dată pe săptămână), pere, kiwi, mango, papaya, fructe de opuntia, căpşuni, cireşe, caise, piersici (fără pieliţă). Vegetalele se toacă mărunt pentru a nu se îneca cu ele.

                                            

 

Reproducere
Masculul are creasta occipitală mai evidenţiată, ţepii de pe spate mai mari, pori femurali mai mari şi coloraţi galben-roşiatic. De asemenea are şi guşa colorată în roz, portocaliu, albastru sau galben şi creste mai mare decât femela. Femelele de obicei au guşa verde, cu puncte negre şi porii femurali mici şi necolorati iar creasta occipitală şi ţepii de pe spate sunt mai mici decât la masculi. După un ritual de împerechere obişnuit la şopârle, în care masculul dă din cap ritmic în prezenţa femelei, se vor împerechea iar femela la aproximativ două luni de la copulaţie va depune în jur de 20 de ouă în substrat. Acestea se vor ţine la incubat la o temperatură de 29-30 °C timp de 55-80 de zile până când vor ieşi puii. Lăsaţi puii să iasă singuri din ouă după consumarea sacului vitelin şi închiderea ombilicului.

                                                                 

pui-dragon-2

Pui nou născuţi de dragoni de apă chinezeşti

                                                                              

Terariu - amenajare şi necesităţi
Au nevoie de un terariu mare, măcar de H=100 cm x l=60 cm x L=70 cm pentru un singur exemplar, preferabil H = 150 cm x L = 120 cm x l = 100 cm pentru o pereche sau un trio.
Terariul va trebui să aibă crengi până sus deoarece aceste şopârle adoră să stea la înălţime, va conţine un bec pentru încălzire şi un tub fluorescent UVB 5.0 pentru asigurarea necesarului de raze ultraviolete. Razele ultraviolete ajută animalele să sintetizeze vitamina D3 în lipsa căreia calciul nu este fixat în oase, ducând la afecţiuni grave (MBD - Metabolic Bone Disease). Atenţie, distanţa la care razele UVB îşi păstrează eficacitatea de obicei este la maxim 30 cm de tub, fiind necesară aşezarea unei crengi la distanţa potrivită. De asemenea terariul trebuie să conţină un recipient cu apă cu suprafaţa suficient de mare astfel încât şopârla să încapă complet în el, şi adânc de 10-15 cm. Apa se va schimba zilnic sau de câte ori e nevoie deoarece obişnuiesc să-şi facă nevoile în bazin. Pentru încălzire pe timpul nopţii se utilizează un heatpad rainforest (Exo-Terra). Substratul potrivit este humusul de cocos, umezit, deoarece este destul de moale şi nu provoacă leziuni şopârlelor care obişnuiesc să sară de sus de pe crengi, direct în bazinul cu apă sau pe sol. Nu se utilizează sub nici o formă substrat de conifere (pin, cedru şi altele) deoarece emană substante toxice pentru reptile. În timpul zilei temperatura medie din terariu trebuie să se încadreze între 28–30 °C, cu un loc de "stat la soare" (sub becul pentru încălzire) unde temperatura poate atinge până la 35 °C. Noaptea temperatura poate să scadă până la 24-26 °C, căldura fiind asigurată de un încălzitor tip "heatpad". Umiditatea trebuie păstrată în limita de 70-80 %. Se poate utiliza o cascadă artificială şi/sau un generator de ceaţă (fogger, mist maker) pentru a păstra umiditatea în aceste limite. Umiditatea sub 60% sau peste 85 % poate afecta negativ şopârlele.

                                                      

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Physignathus cocincinus - Chinese Water Dragon | Familia Agamidae | Soparle