> Paraziţii externi la şopârle | Patologie șopârle | Soparle

Teraristica Romania

Paraziţii externi la şopârle
Patologie șopârle
Scris de Valentin Nita   

Deparazitarea reptilelor este la fel de importantă ca a altor animale de companie. Multe specii sunt importate din mediul lor natural, nefiind sigur că importatorii le-au deparazitat înainte să le vândă. Chiar şi cele înmulţite în captivitate pot avea paraziţi pe care îi vor transmite şi puilor. Chiar şi insectele sau rozătoarele utilizate ca hrană pentru şopârle şi şerpi pot fi purtătoare intermediare de paraziţi de tot felul. În acest caz o deparazitare periodică, chiar şi preventivă, ne ajută să evităm ca animalul nostru să slăbească, să se îmbolnăvească şi chiar să şi moară din cauza paraziţilor.

În primul rând avem nevoie de un cântar electronic de precizie deoarece doza medicamentului utilizat este calculată precis în funcţie de greutatea animalului. Se pot folosi cu succes cântare electronice de bucătărie, care cântăresc până la 3-5 kilograme cu o eroare de un gram. Se găsesc pe la magazine cu diverse articole şi costă aproximativ 50 lei. După cântărirea animalului calculul se face în funcţie de medicamentul ales şi de greutatea animalului.



Ectoparaziţii şopârlelor (paraziţii externi)

La şopârle cel mai des întâlnite sunt căpuşele din speciile Ixodes ricinus, Aponomma sp. şi Amblyomma marmoreum. În general Ixodes ricinum este prezentă doar la animalele sălbatice din Europa, dar pot fi introduse accidental şi în terarii. La varanii nou importaţi se întâlneşte frecvent Aponomma sp. care poate determina astuparea căilor nazale, ducând la tulburări respiratorii. Mai rare sunt infestaţiile cu specia Amblyomma marmoreum.


Acarienii se întâlnesc destul de des la şopârle şi se pot identifica usor în terarii sau pe animale.  Cel mai des întâlnit este acarianul Pterygosoma sp. care are o culoare roşu deschis şi o proeminenţă aurie. Sporadic se mai întâlnesc şi acarienii Ophionyssus natricis, parazit care se întâlneşte în general la şerpi. Animalele infestate au stări de nelinişte, mişcări lente, reţinute, iar în infestaţiile masive apare anemia. Pot apărea infecţii secundare cu bacterii sau micoze. Puii de şopârle mor foarte uşor în cazul infestaţiilor cu acarieni. Aceşti paraziţi se stabilesc în general în pliurile pielii la umăr, cloacă sau la ochi ori subratul animalelor, în general zone cu pielea mai subţire şi în care animalul nu ajunge să se scarpine. Terariul, accesoriile, substratul şi decorurile din terariu trebuie la rândul lor dezinfectate cu substanţe insecticide, deoarece paraziţii stau şi în substrat sau pe ramuri ori alte obiecte de decor. Terariile şi animalele trebuie ţinute sub observaţie până la 3 luni, ciclul de viaţă al acarienilor fiind de aproximativ 9 săptămâni, timp în care pot reapărea paraziţi din ouăle rămase în substrat sau pe decoruri. În caz că paraziţii reapar trebuie reluate procedurile de dezinfecţie.

                                                                                     

                                                                                

Tratament

Un medicament foarte eficace pentru toate speciile de şerpi şi soparle este Ivomec (Ivermectina). Se administrează injectabil, în doză de 0,2 mg / kg - animal, în mai multe puncte, în mai multe doze mici, subcutanat. Doza se repetă după 14 zile. Este foarte eficace pentu toate genurile de paraziţi ai reptilelor sau ale altor animale. Este eficace atât în cazul endoparaziţilor (paraziţi interni - viermi, flagelate) cât şi al celor externi (ectoparaziţi - căpuşe, acarieni). Ivomec-ul se poate folosi şi pentru pulverizare în terariu şi pe animale în diluţie de 1 / 10000. Pe căpuşe se poate pune o picatură de Ivomec, a doua zi putând fi extrase cu usurinţă. Pe locul înţepăturii se poate tampona cu Betadina, pentru dezinfecţie.

                                                                                                                                    

IVOMEC NU SE UTILIZEAZĂ SUB NICI O FORMĂ LA ŢESTOASE, FIIND EXTREM DE TOXIC PENTRU ELE.

                         

O alta substanţă folosită mult dar greu de găsit în acest moment din cauza interzicerii ei de către UE (cancerigenă ?!), este Neguvon (Trichlorphon), din care se face o soluţie de 0,15 - 0,2 % şi se pulverizează pe animale şi în interiorul terariului (combinat cu o curăţare serioasă a tuturor elementelor de decor şi accesoriile din terariu).

Se mai poate folosi Frontline (Fipronil) spray, aplicat prin pulverizare pe animale şi în terariu.

O alta substanţă folosită este Sebacil (Phoxim) 0,5 ml / litru de apă, prin pulverizare pe reptile

şi în terarii.

Există persoane care au folosit cu succes un insecticid uşor de găsit la orice cabinet veterinar, şi anume Neostomosan. De obicei se vinde la fiolă de 5 ml, care se diluează cu 2-3 litri de apă, soluţia pulverizându-se pe animale şi în terariu. Personal nu am utilizat acest insecticid, deci nu stiu ce să spun despre el. Se pare că totuşi a dat rezultate bune în cazul acarienilor sau căpuşelor.

Atenţie mare să nu pulverizaţi substante insecticide în gura, nasul sau ochii animalelor.

O metodă des utilizată este de a umezi un sac din pânză de bumbac cu soluţia de insecticid, sac în care se ţine animalul timp de 2-4 ore, la temperatura camerei, până când sacul se usucă.

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Paraziţii externi la şopârle | Patologie șopârle | Soparle