> Heterometrus spinifer - Giant Forest Scorpion | Scorpioni | Nevertebrate

Teraristica Romania

Heterometrus spinifer - Giant Forest Scorpion
Scorpioni
Scris de Marian Olarasu   

 

 

Clasificare

Clasa Chelicerata, Ordinul Scorpiones, Familia Scorpionidae, Genul Heterometrus.

 

Sinonime

Buthus spinifer Ehrenberg in Hemprich & Ehrengerg 1828

Palamnaeus laevigatus Thorell 1876

Palamnaeus oatesii Pocock 1900

 

Subspecii

Nu există subspecii menționate în literatura de specialitate.

 

Nume comun

Giant Forest Scorpion, Giant Blue Scorpion.

 

Statut de conservare

Nu este menționată pe Lista Roșie – IUCN și în Anexele CITES.

 

Areal de distribuție

Cambodgia, Malaezia, Sri Lanka, Thailanda și Vietnam.

 

Habitat

Se întâlnesc în păduri tropicale și savane.

 

Descriere

Heterometrus spinifer a fost descris de Ehrenberg în anul 1828. Exemplarele adulte ating în medie 10 – 12 cm lungime. Comportamentul lor diferă de la specimen la specimen, dar în majoritatea cazurilor această specie adoptă un comportament defensiv. Își folosește cleștii puternici pentru a se apăra și a captura prada. Acul este folosit foarte rar atunci când se apără sau când imobilizează prada, dar în cazul în care prada este prea mare sau este încolțit nu va ezita să-l folosească.

 

Hrănire

Acceptă orice insectă poate captura, cum ar fi: gândaci, greieri sau viermi. Exemplarele mai tinere pot fi hrănite cu pui de gândaci sau greieri mici, pe când exemplarele adulte vor prefera mai mult gândaci de dimensiuni mai mari decât greierii. Unele specii de gândaci au obiceiul de a se ascunde în substrat pentru a se ascunde, acest lucru nu este o problemă pentru această specie, deoarece aceștia îi vor dezgropa foarte ușor.

Se recomandă hrănirea puilor de două ori pe săptămână iar adulții o dată pe săptămână. Unii adulți vor refuza hrana pentru perioade scurte de timp.

 

Reproducere

Această specie este relativ ușor de sexat, masculii sunt mai supli și în general mai mici decât femelele. Numărul lamelelor ce alcătuiesc pectinele este același și la masculi și la femele de aceea, cea mai precisă metodă de sexare este prin analizarea operculum-ului genital. La masculi acesta are o formă ovală iar la femele are forma asemănătoare unei inimi.

Este o specie relativ ușor de înmulțit, asigurați-vă că femela și masculul sunt maturi din punct de vedere sexual și sunt hrăniți bine. După împerechere este posibil ca femela să atace masculul, să îl omoare și să-l mănânce, fapt întâlnit mai des în cazul exemplarelor WC.

Gestația durează între 9 – 11 luni, depinzând foarte mult de condițiile de captivitate. Heterometrus spinifer naște în medie 15 pui. Aceștia sunt destul de ușor de crescut, secretul constă în menținerea temperaturii și umidității ridicate. Asigurați-vă că au mereu un vas apă proaspătă din care pot bea. Puii pot fi crescuți și în grupuri fără probleme. S-a observat că puii care sunt lăsați împreună cu mama vor crește mult mai repede și mai mari decât cei crescuți separat. Hrăniți femela o dată pe săptămână cu gândaci sau lăcuste mari. Aceasta va prinde prinda iar puii se vor apropia pentru a-și lua fiecare partea.

 

Terariu – amenajare și necesități

Heterometrus spinifer este o specie care se poate ține împreună cu alte exemplare, în terarii comunale. Se tolerează fără probleme, chiar și atunci când femelele vor purta puii pe spate. Masculii devin uneori teritoriali, rezultând mici lupte între ei, în special pentru ascunzători.

Această specie are nevoie de mai mult spațiu orizontal decât vertical. Un singur exemplar poate fi ținut într-un terariu de L 50 cm x l 30 cm x h 30 cm. Această specie este nocturnă, așasar nu îi place lumina puternică și au nevoie de un loc în care să se retragă pentru a se simți în siguranță pe timp de zi.Temperatura optimă este cuprinsă între 28 – 30 °C ziua iar noaptea temperatura poate să scadă până la 20 - 22 °C. Având în vedere faptul că provin din pădurile tropicale și savanele din Asia, au nevoie de o umiditate ridicată, aproximativ 80 %.

Ca substrat este recomandat să-l folosiți pe cel de cocos deoarece menține bine umiditatea. Datorită faptului că le place să sape galerii substratul ar trebui să aibă în jur de 10 cm adâncime.

Terariul trebuie dotat cu un vas cu apă, verificată și schimbată periodic. În cazul în care aveți un terariu comunal este recomandat ca pentru fiecare exemplar să existe o ascunzătoare. Ascunzătorile pot fi amenajate din scoarță de copac sau pietre însă asigurați-vă că acestea sunt așezate bine și nu au cum să cadă peste scorpioni.

 

Venin

Din punct de vedere medical nu este considerată o specie periculoasă.

         

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Heterometrus spinifer - Giant Forest Scorpion | Scorpioni | Nevertebrate