> Şerpii - Hrană vie sau congelată | Hrănire șerpi | Serpi

Teraristica Romania

Şerpii - Hrană vie sau congelată
Hrănire șerpi
Scris de Valentin Nita   

 

 

Unul din cele mai comune mituri este că şerpii trebuie să mănânce numai hrană vie, datorită stilului de viaţă prădător pe care îl duc în sălbaticie. Foarte mulţi oameni, incluzând chiar şi herpetologi cu experienţă spun că trebuie să mănânce numai hrană vie pentru a le stimula comportamentul natural. Pe de altă parte cei mai mulţi şerpi întâlniţi pe piaţa animalelor de companie se învaţă foarte uşor să consume rozătoare precongelate. Uşurinţa cu care pot fi învăţati să mănânce şoarecii decongelaţi poate dovedi că şi în natură şerpii pot face acelaşi lucru. Reptile şi amfibieni care în sălbăticie vânează insecte, păsări, peşti sau alţi amfibieni şi reptile, în captivitate vor accepta mai greu să mănânce hrană decongelată. Însă multe specii care se hrănesc în general cu mamifere mici acceptă cu uşurinţă hrana decongelată. Specii de şerpi care pot fi obişnuite uşor cu acest tip de mâncare sunt kingsnake, milksnake, cornsnake şi ratsnake, bullsnake, boa, pitoni (speciile arboricole se adaptează mult mai greu - Corrallus si Morelia) şi lista poate continua. Speciile de şopârle care acceptă uşor hrana moartă sunt gecko, agame cu barbă, dragoni chinezeşti, bazilisc, specii de varani, tegu şi multe altele.
Dintre amfibieni broasca bou şi broasca cu coarne acceptă cel mai uşor hrana moartă.

 


"Vreau să îi dau animalului şansa să omoare prada pentru că asta e natural pentru el."

 

Primul argument adus de cei care îşi hrănesc şerpii cu rozătoare vii este că le stimulează comportamentul natural, astfel ca şarpele să îşi menţină instinctul de prădător, că doar în sălbăticie nimeni nu le decongelează mâncarea...

Dar oricum captivitatea nu este un mod natural de viaţă pentru acel animal, mai ales că cele mai multe specii sunt înmulţite în captivitate şi nu au cunoscut niciodata alt mod de viaţă. Animalele noastre nu îşi petrec întreaga zi căutând hrana, ascunzându-se la rândul lor de prădători sau căutându-şi un adapost favorabil pentru perioadele de odihnă sau năpârlire. Reptilele noastre stau într-un adăpost confortabil şi climatizat care le asigură tot confortul necesar. Dacă ne dorim ca animalul să se comporte natural atunci nu ar trebui să îl ţinem în captivitate. Ceea ce le este necesar animalelor din terarii este un spatiu care să le recreeze climatul existent în habitatul lor natural. Manipularea lor regulată sau înotul săptămânal le este de ajuns pentru a face exerciţiul fizic necesar. Un terariu suficient de mare le poate asigura mişcarea zilnică. Dar reptilele nu sunt animale foarte active oricum. Şerpii sunt activi doar când sunt flămânzi, în căutarea prăzii. Dacă hrana vine singură la nasul lor ce rost mai are "vânătoarea"?

 

 

În sălbăticie mor foarte multe animale în "lupta cu hrana". Foarte multe animale sunt rănite de pradă şi mor la rândul lor sau sunt o pradă mai uşoară pentru prădatorii mai mari. În captivitate primul lucru la care trebuie să ne gândim este bunăstarea animalului. Un şobolan panicat poate produce răni grave unui şarpe, au fost cazuri când şerpii au rămas fără ochi sau chiar fără limbă.


Aceste răni se vindecă greu şi dacă habitatul este umed, tropical, pot apărea infecţii urâte. Un şarpe sătul va ignora şoarecele sau şobolanul care se plimbă în jurul lui. Un şoarece sau un pui de găină este de obicei speriat şi se va ascunde în colţul cel mai îndepărtat de şarpe. În schimb şobolanii au un instinct de apărare mult mai puternic, dacă lăsaţi peste noapte un şobolan înăuntru, dimineaţa puteţi avea chiar surpriza ca şobolanul să vă fi omorât şarpele. De foame sau ca să se apere. Chiar şi insectele precum greierii sau superworms pot răni şopârlele destul de rău. Un greiere flămând ajuns pe spatele unei agame sau gecko va începe să roadă pielea reptilei dacă îi este foame sau sete. Greierii însetaţi au tendinţa de a căuta ochii şopârlelor în căutarea apei necesare.

Dacă totuşi doriţi ca hrana să fie proaspată puteţi eutanasia sau măcar ameţi şoarecele sau şobolanul în momentul hrănirii. O practică uzuală este aceea de a rupe gâtul soarecelui. Puneţi şoarecele pe masă, apăsaţi pe gâtul lui cu o şurubelnită de exemplu şi trageţi brusc şoarecele de coada. Deşi pare o practică barbară şoarecele moare rapid, fără se se chinuie.
O altă metodă universal acceptată datorită faptului că rozătoarele nu suferă este cea folosind CO2. Se pune şoarecele într-un recipient închis în care se injectează CO2 din butelie. Moartea survine foarte rapid şi fără ca animalul să sufere. Aveţi grijă să nu respiraţi gazul deoarece puteţi deveni rapid inconstienţi. Are acelaşi efect ca cel al sobelor care emană monoxid de carbon, vedem de multe ori iarna la ştiri cazuri ale oamenilor care au murit în somn din cauza sobelor cu ventilaţie proastă.


După eutanasiere, rozătoarele se pot congelă. Nu congelaţi şoarecii de vii, omorârea prin îngheţare directă le produce dureri groaznice datorită acelor de gheaţă formate în corpul animalului. Hrana congelată se poate dezgheţa rapid punând şoarecele într-o pungă legată etanş la gură şi scufundând-o într-un vas cu apă caldă. Când şoarecele este dezgheţat complet şi încălzit se poate oferi şarpelui.

Dacă totuşi vi se pare în continuare barbar aveţi opţiunea de a cumpăra şoarecii sau sobolanii gata congelaţi.

O congelare a şoarecilor timp de 30 de zile înainte ca şarpele să fie hrănit distruge aproape toţi paraziţii care ar putea afecta şarpele.


Nu hrăniţi şarpele cu şoareci care au fost congelaţi mai mult de 60 de zile deoarece îşi pierd din proprietăţile nutritive.

 

 

Pentru a stimula şarpele, în momentul hrănirii mişcaţi şoarecele astfel încât acesta să i se pară viu. Nu ţineti şoarecele direct cu mâna, puteţi avea surpriza ca în loc de şoarece, şarpele să se repeadă la mâna voastră. Şoarecele îl oferiţi la capătul unei pense lungi sau a unui cleşte herpetologic. Spălaţi-vă bine mâinile înainte să puneţi mâna pe şarpe, dacă aţi umblat înainte cu şoarecii. Mirosul mâncării poate face şarpele să se repeadă la mâna voastră.

 

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Şerpii - Hrană vie sau congelată | Hrănire șerpi | Serpi