> Aeluroscalabotes felinus - Malaysian Cat Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle

Teraristica Romania

Aeluroscalabotes felinus - Malaysian Cat Gecko
Familia Gekkonidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

 

 

                                                       

 

Fotografie preluată cu acordul autorului,  Thor Hakonsen,  www.thorhakonsen.com

                                                                                 

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Subordinul Lacertilia, Familia Gekkonidae, Subfamilia Aeluroscalabotinae, Genul Aeluroscalabotes.

 

                                                                

Sinonime

Pentadactylus felinus  GÜNTHER 1864
Pentadactylus borneensis  GÜNTHER 1864 (fide BOULENGER 1885)
Aelurosaurus felinus  BOULENGER 1885
Aelurosaurus dorsalis  BOULENGER 1885
Pentadactylus dorsalis  PETERS 1871 (fide M. A. SMITH 1930)
Aeluroscalabotes felinus  BOULENGER 1887
Aeluroscalabotes dorsalis  BOULENGER 1887
Aeluroscalabotes felinus  DE ROOIJ 1915
Aeluroscalabotes dorsalis  DE ROOIJ 1915
Aeluroscalabotes longicaudatus  ANDERSSON 1923 (fide M. A. SMITH 1930)
Aeluroscalabotes felinus  TAYLOR 1963
Aeluroscalabotes felinus  RÖSLER 1995
Aeluroscalabotes felinus  MANTHEY & GROSSMANN 1997
Aeluroscalabotes felinus  COX et al. 1998
Aeluroscalabotes felinus  SEUFER et al. 2005

 

 

                                                                         

Subspecii
Această specie are două subspecii: Aeluroscalabotes felinus felinus şi Aeluroscalabotes felinus multituberculatus.


Statut de conservare
Această specie nu este trecută pe anexele CITES şi nici în Lista Roşie-IUCN.


Areal de distribuţie
Au ca areal de distribuţie Thailanda, Singapore, Kalimantan, Malaezia şi Indonezia.


Habitat
Preferă temperaturile mai mici şi au ca habitat predominant pădurile montane sau zonele cu altitudine mare, pe lângă ape curgătoare.


Descriere
Este singura specie din cadrul genului Aeluroscalabotes, fiind un gecko de talie medie. Coloritul în mare parte variază între maro şi cărămiziu, roşiatic, avându-şi originea în munţii din sudul Thailandei şi Malaezia, fiind una dintre puţinele specii de gecko ce trăiesc la altfel de altitudini şi temperaturi. Această specie este semiarboricolă, strict nocturnă. La maturitate femelele pot atinge dimensiuni de 17 cm iar masculii 10 cm, în medie. Este o specie solitară, animalele se vor pune împreună doar pentru împerechere. Motivul denumirii populare al acestei specii (Cat gecko) este acela că au ghearele retractabile, iar în timpul somnului se aşează cu coada îndoită pe lângă corp, la fel ca o pisică. Această specie este considerată a fi una dintre cele mai primitive specii de gecko datorită trăsăturilor sale. Deşi este o specie semiarboricolă, spre deosebire de celelalte specii nu are degetele adezive, bazându-se pe gheare şi pe coada prehensilă (are abilitatea de a prinde cu coada crengi). Este o specie timidă cu un stil de viaţă izolat, iar manipularea nu este recomandată. Speranţa de viaţă este undeva în jur de 15 ani.

 

                                                                                  

 


Hrănire
Este recomandat să hrăniţi reptila în fiecare zi sau o dată la două zile, cu o gamă cât mai variată de gândaci, greieri, larve la care să adăugaţi suplimente nutritive cum ar fi calciul şi vitaminele. Calciul se poate oferi la 1-2 zile dar aveţi grijă ca vitaminele să fie utilizate mai rar, de 1-2 ori pe săptamână,  fiind destul de sensibili pot avea probleme renale.


Reproducere
Unul din modurile de sexare ar fi mărimea, femele fiind mult mai mari decât masculii.
Este destul de cunoscut faptul că aceasta specie se înmulţeşte greu în captivitate, iar atunci când achizionaţi o astfel de specie sunt foarte mari şansele să fie luată din natură. Femela depune de mai multe ori pe an câte două ouă, perioada de incubare fiind între 60-70 de zile la o temperatură de aproximativ 26°C.


Terariu - amenajare şi necesităţi

La fel ca în cazul tuturor speciilor arboricole şi semiarboricole, înălţimea terariului este cea mai importantă, fiind nevoie ca terariul să fie dotat cu un decor adecvat, plante naturale (grijă mare să nu fie toxice) sau artificiale, crengi, pietre, ascuzători. Temperatura necesară trebuie să fie între 23-28°C ziua, noaptea putând să coboare cu 4-5 grade. Umiditatea necesară este de 80% în medie, trebuie să fiţi atenţi cu aceasta deoarece pot apărea uşor probleme cu deshidratarea la această specie.  Dotaţi terariul cu un vas cu apă, desi cea mai mare cantitate de apă o beau de pe pereţii terariului sau elementele de decor, aceasta vă va ajuta şi la o mai uşoară menţinere a umidităţii. Apa utilizată va trebui să fie apă de osmoză inversă (RO) sau apă plată, fiind sensibili la chimicalele care pot exista în apa de robinet. Ca substrat puteţi folosi substratul de fibră de cocos, acesta în afara de faptul că este comod pentru reptilă va ajuta şi să menţineţi mai uşor umiditatea. Este necesar să dotaţi terariul cu minim o ascunzătoare, deoarece reptila simte nevoia să se ascundă pe timpul zilei.

 

                                                

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Aeluroscalabotes felinus - Malaysian Cat Gecko | Familia Gekkonidae | Soparle